23 / 12 / 2024

Yücel Kültür Vakfı Abud Efendi Konağı'nı 4 milyon dolara satışa çıkardı!

Yücel Kültür Vakfı Abud Efendi Konağı'nı 4 milyon dolara satışa çıkardı!

1800’lü yılların sonunda yaptırılan Abud Efendi Konağı 4 milyon doları olan yatırımcıları bekliyor. Sultanahmet Meydanı’na yaklaşık 70 metre uzaklıkta olan bina şu an yüzde 20 kapasiteyle hizmet veriyor...



1800’lü yılların sonunda yaptırılan Abud Efendi Konağı 4 milyon doları olan yatırımcıları bekliyor. Sultanahmet Meydanı’na yaklaşık 70 metre uzaklıkta olan bina şu an yüzde 20 kapasiteyle hizmet veriyor. Yücel Kültür Vakfı’na 1972 yılında geçmiş olan 3243 metre karelik konak alanı tarih serüveni boyunca, dini eğitim veren bir konak, Hıristiyan okulu ve kültür vakfı olarak hizmet vermiş. Yücel Kültür Vakfı bina için restorasyon projelerini hazırlatmış. Vakfı şu an birkaç şirketle yap-işlet-devret modeli üzerinde görüşüyor. Öte yandan binanın altına 1939 yılında Türkiye’de kadın ve erkeğin ilk kez bir arada sinema izlediği Alemdar Sineması da kurulmuş.


Bu bina alıcısını bekliyor… Yap işlet devret sistemi ile satılacak olan Yücel Kültür Vakfı’nın Sultanahmet’teki binası Yerebatan Sarnıcı’nın Gülhane Parkı istikametine doğru biraz aşağısında bulunuyor. 1800’lerin sonunda inşa edilen ve Abud Efendi Konağı adını alan bu bina bahçe ve müştemilatları ile birlikte 3243 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Konağın bulunduğu alan 1983 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından koruması gerekli ikinci derece tarihi eser olarak tescil edilmiş durumda.


Şam eşrafından olan Abud Efendi'nin Topkapı Sarayı'na yakın bu binada konuklarını ağırladığı biliniyor. Daha sonra 1950 yıllarında Abud Efendi'nin büyük oğlu Ferid Bey tarafından Amerikalılara satılarak, bir süre YMCA (Young Men's Christian Association) olarak hizmet verdi. Bizans dönemi kalıntıları ile çevrili olan binada Bizansın ilk ve en önemli yapılarından biri olan Chalkopteria -Hagia Manastırı kalıntılarının bir kısmının bu ada parselinde olduğu tahmin ediliyor.



Yücel Kültür Vakfı Abud Efendi Konağı nı 4 milyon dolara satışa çıkardı!



4 MİLYON DOLAR TALEP ETTİLER


Restorasyon işlemleriyle ilgili olarak konuşan Yücel Kültür Vakfı Genel Sekreteri Haluk Kula “Binanın içinde az bir faaliyetimiz var. Bina 1969 yılından beri vakfımıza ait. Şu an burada kısıtlı olarak aktiviteler yürütüyoruz” dedi.


Kula, restorasyonla ilgili olarak bazı firmalarla görüştüklerini söyledi ama isim vermedi. Vakıf binanın satışı için 4 milyon dolar talep ediyor. 


 


Can Mumay/Hürriyet


Geri Dön