Yüksek aidat ücretleri şikayet edilebilir mi?
Son 7 ay içerisinde İstanbul genelinde aidat ücretleri yüzde 20 artış kaydetti. Öyle ki aidat ücretleri neredeyse kiralarla yarışır hale geldi. Peki vatandaşlar artan bu aidat ücretleri karşısında ne yapabilir? İşte detaylar...
İstanbul genelinde son 7 ay içerisinde aidat ücretleri tavan seviyeye ulaştı. Milliyet'te yer alan habere göre; sitelerdeki 100 metrekarelik daireler için ortalama 500-600 lira aidat ödemeleri yapılıyor. Merkezi yerlerde ise fiyatlar rekor seviyeye ulaştı. Yapılan bir araştırmaya göre aidat ödemelerinde en pahalı ilçe Beşiktaş. Açık-kapalı yüzme havuzu, süs havuzları, Spor salonu, hamam, sauna gibi sosyal donatları olan sitelerde aidatlar bin 350 liradan başlıyor, 4 bin 500 liraya kadar çıkıyor.
Üstelik koronavirü sürecinde bu tesislerin çoğu kapalı olsa da aidat tutarları azalmadı. Peki neredeyse kira gibi olan bu rakamlara karşı tüketiciler ne yapabilir? Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu site genel kurulları hakkında şunları söyledi:
"Aidattan şikayet eden insanların ilk yapması gereken genel kurullara katılmak. Genel kurullara katılmıyor özellikle çok bağımsız bölümü olan sitelerde katılmıyorlar sonra şikayet ediyorlar. Katılsınlar lüks yapabileceklerini düşündükleri bir takım harcamalara da muhalefet şehrlerini koysunlar. Sulh hukuk mahkemelerinde de o harcamalarla ilgili haklılıklarını öne sürebilirler."
Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Başkanı Suat Sandalcı'ya göre de site tesisleri profesyonel kişiler tarafından yönetilmeli.
Konu ile ilgili açıklama yapan Apartman Site Yöneticileri ve Sakinleri Derneği (ASİYED) Başkanı İbrahim Güçlü; "Yüzde 20'lik bir artışı normal bulmamız mümkün değil. aidatların normal olduğunu düşünmüyoruz. Bu aidatların yüksek olduğu kanatindeyiz" dedi.