30 / 04 / 2024

Yüksek dolar kuru vatandaşı yumurtadan da etti

Yüksek dolar kuru vatandaşı yumurtadan da etti

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tırmanan yem fiyatlarındaki önlenemez yükselişe dolar/TL kurunun etkisi, enerji ve iş gücü gibi maliyetler de eklenince vatandaşın bütçesinde yumurta başlı başına bir harcama kalemi olarak öne çıktı. İşte yumurta hesabıyla enflasyonun seyri...



Eylül ayında TÜİK tarafından açıklanan yıllık enflasyon, yüzde 83.45'e ulaşırken, yumurta fiyatları ise yüzde 200 civarında yükseldi. Dünyada artan emtia fiyatlarına Dolar / TL'deki yükseliş de eklenince yumurtalık tavuk yemi fiyatları 2022'de yüzde 201 oranında yükseldi. Habertürk'ün haberine göre yumurta üreticilerinin toplam maliyetinin yüzde 68'ini oluşturan yem fiyatlarındaki yükselişe, elektrik fiyatındaki yüzde 140'lık, motorindeki yüzde 125'lik ve işgücündeki ortalama yüzde 80 artış eklenince, yumurta satış fiyatları yüzde 180 oranında arttı. Ortalama yumurta fiyatları 2022 yılında 0,92 liradan 2,5 liraya yükseldi. Yılda ortalama 191 yumurta tüketen vatandaşların sadece yumurta için yaptığı harcama da kişi başına 302 lira yükselmiş oldu. Organik yumurtanın ise 4,5 lira olan fiyatıyla hesap edildiğinde yumurta hesabı ikiye üçe katlanıyor.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön