05 / 05 / 2024

Yüksek faizler konut satışlarını durma noktasına getirdi!

Yüksek faizler konut satışlarını durma noktasına getirdi!

Yaptığı açıklamada Antalya'da Mart'ta konut satışında yüzde 7 oranında gerileme yaşandığını dile getiren  ATSO Başkanı Ali Bahar yüksek faizlerin konut satışlarını durma noktasına getirdiğini söyledi.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ocak-Mart 2024 dönemi konut satış verileri ile ilgili önemli açıklamalar yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, inşaat maliyetleri, konut satışları ve bölgede kurulan yabancı şirketlere değindi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi verilere göre bu yılın mart ayında Türkiye genelinde yapılan toplam konut satışlarının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 0,1 oranında azalış göstererek 105 bin 394 adet şeklinde gerçekleştiğini dile getiren ATSO Başkanı Ali Bahar, “Ocak ve mart 2024 döneminde de geçen seneye göre yüzde 1,3 oranında azalış görüldü. Ülke ortalamasının üzerinde düşüş görüldüğü tatilcilerin gözdesi Antalya'da ise aynı dönemde konut satışlarında yaklaşık yüzde 7 gerileme yaşandı. Mart'ta toplamda  5 bin 693 konut satışı gerçekleştirilen Antalya, aylık bazda İstanbul,  Ankara  ve İzmir'in ardından da 4. sırada yer aldı. Ocak ve mart 2024 döneminde 15 bin 971 konut satışı ile İzmir'i geçti ve 3. sıraya yükseldi" dedi.

Yüksek faizler konut satışlarını durma noktasına getirdi!

TEMEL ETKEN İNŞAAT MALİYETLERİNDE YAŞANAN ARTIŞ

Konut satışlarında yaşanan gerilemelerin en temel etkenin inşaat maliyetlerinde yaşanan artışlar olduğuna değinen ATSO Başkanı Ali Bahar “Gerek ülkemizde gerekse Antalya'da konut satışlarının gerilemesindeki en temel etkenlerden bir tanesi inşaat maliyetlerinde yaşanan artışlar. Açıklanan verilere göre aylık yüzde 3,41 oranında artan inşaat maliyetleri, yıllık bazda yüzde 70,05 artış ile geçen senenin  Şubat ayından itibaren yıllık bazdaki en yüksek artış oldu" diye konuştu.

Açıklamasında son zamanlarda sık sık gündeme gelen enflasyonun çok üzerinde bir artış olduğunu kaydeden Başkan Ali Bahar, “İnşaat maliyetleri ile enflasyon düzeyleri karşılaştırıldığı zaman geçen senenin nisan ayından itibaren ÜFE ve TÜFE oranlarından daha yüksek bir artış sergilemektedir. Bu nedenle inşaat maliyetlerinde enflasyonun çok üzerinde bir artış görmekteyiz. Yaşanan bu durum da haliyle konut fiyatlarına da doğrudan yansımıştır" dedi.


YÜKSEK FAİZ ORANLARI KREDİLİ KONUT SATIŞLARINI DURMA NOKTASINA GETİRDİ

Ülke genelinde bu yılın Mart ayında gerçekleştirilen 12 bin 880 adet ipotekli konut satışının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 12,22 şeklinde olurken, Antalya'da ipotekli konut satışlarının bu ortalamanın altında kaldığını dile getiren ATSO Başkanı  Bahar, “Antalya genelinde Mart'ta ipotekli şekilde satılan toplamda 425 konutun toplam satışlar içindeki payı yüzde 7,46 şeklinde gerçekleşmiştir. Yaşanan bu gerileme konut fiyatlarında yaşanan artışlar ile beraber faiz artışlarından kaynaklandı.  Konut taleplerinde yaşanan gerileme sadece yabancı talebindeki azalıştan kaynaklanmamış olup kredi faizlerinde yaşanan artışlar da bu gerilemede önemli bir etkendir. Resmi olarak açıklanan verilere göre 2024'te kredi çekip konut sahibi olmak isteyenlerin sayısında ciddi bir azalma görüldü. 2023'ün ilk 3 ayında tatilcilerin gözdesi Antalya'da bin 858 adet kredili konut satışı olurken, söz konusu bu sayı 2024'ün aynı döneminde yaklaşık yüzde 53 azalış göstererek, 881 adette kaldı. Bu da bize kredi ile konut sahibi olmak isteyenlerin sayısında ciddi bir gerileme olduğunu kanıtlıyor. Söz konusu bu rakamlar, kredi faizlerindeki artışların emlak piyasasına etkisini açıklar niteliktedir" diye konuştu.

 

Emlak Konut GYO'dan yılın ilk çeyreğinde 6.2 milyar TL'lik satış!

Gayrimenkul Uzmanı açıkladı: En iyi reel yatırım arazi!

İş GYO'dan Ömerli ve Balmumcu'ya 2 yeni proje geliyor!


Geri Dön