06 / 05 / 2024

Yüksek kira fiyatlarına flaş çözüm önerisi: “Yatırımdan çıkaran”

Yüksek kira fiyatlarına flaş çözüm önerisi: “Yatırımdan çıkaran”

Meydana gelen depremlerin ardından konut piyasasında fahiş fiyat artışlarının yaşandığı gündeme gelirken, sektör temsilcileri göç alan kentlerde yaşanacak kiralık ev talebindeki artışa dikkat çekiyor.



Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük depremin ardından birçok çalışma, afetin etkilerine yönelik analiz ve tahmin çalışmalarına devam ediyor. Dünya Bankası’nın “Küresel Hızlı Afet Sonrası Hasar Tahmini” raporuna göre, binaların orta ila ağır derecede hasar görmesi ya da tümüyle çökmesi nedeniyle 1,25 milyon insanın geçici olarak evsiz kaldığı düşünülüyor.

Bölgelerde artçı depremler devam ederken konut piyasasındaki fiyat değişimi ise tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Sektörde farklı boyutlarda bir değişimin söz konusu olduğunu belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Birincil etki depremzede insanların kısa süreli barınma için yakın illere veya akrabaların olduğu illere göç etmesi oldu. Şu anda özelikle göç alan yakın kentlerde kısa süreli barınma ihtiyacını karşılayacak kiralık ev talebinde bir artış gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.

Yüksek kira fiyatlarına flaş çözüm önerisi: “Yatırımdan çıkaran”

"BARINMA SORUNU YERİNDE ÇÖZÜLMELİ"

Deprem öncesinde de talebin fazlasıyla canlı olduğun altını çizen Maya, “Depremle beraber İstanbul, Ankara, İzmir dışında Antalya, Mersin, Diyarbakır, Konya gibi yakın kentlerde kiralık konut talebi çok hızlı bir şekilde arttı. Kısa süreli olmasını umduğumuz göçler ilerleyen dönemde kira fiyatlarının görece düşük ve iş bulma potansiyelinin yüksek olduğu kentlere kayabilir. Bundan sonra geçici barınma sorunlarını yerinde çözmek ve güvenli konutların devreye alınması en öncelikli konu olacaktır” dedi.

İşte detaylar...


Geri Dön