23 / 11 / 2024

Yükselen ev kiraları kapora dolandırıcılığını artırdı!

Yükselen ev kiraları kapora dolandırıcılığını artırdı!

Son zamanların gündem konuları arasında yer alan kiralarda yaşanan fahiş artışla beraber dolandırıcılar da sahneye çıktı.




Son zamanların gündem konuları arasında yer alan kiralarda yaşanan fahiş artışla beraber dolandırıcılar ortaya çıktı. Anadolu Ajansı'ndan Eda Topcu'nun haberine göre, daha uygun ev bulma derdinde olan vatandaşlar kapora dolandırıcılarının eline düştü.

Kiralardaki önlenemez artışı fırsata çeviren dolandırıcılar, "oltalama yöntemi" denilen yöntemle tüketicileri mağdur ediyor.

Kendilerine ait olmayan konutlar, muadillerin çok altında fiyatlarla ilanlara koyarak, ilanlara yoğun talep olduğu bahanesiyle tüketicilerden konutu henüz görmeden kapora veya toplu kira yatırmasını talep eden dolandırıcılar, ödemeler gerçekleştirildikten sonra ortadan yok oluyor.

Yükselen ev kiraları kapora dolandırıcılığını artırdı!

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, şunları dile getirdi:

"Kiralarda yaşanan fahiş artışlar, kapora dolandırıcılığını artırdı. Bu konuda 'oltalama yöntemi' dediğimiz yöntemle insanlar mağdur ediliyor. Fiyatlar yükseldiği için güzel semtlerde özellikle bakımlı, hatta eşyalı kiralık olmayan veya bir başka emlakçının portföyünde olan daireyi kendi kiralıyormuş ilan veriyorlar, çok talep olduğunu söyleyip kapora istiyorlar.

Bu anlamda çok dolandırıcı ve mağdur var. Ev kiralamak isteyenler internet sitesi üzerinden, evi, ev sahibini görmeden uzaktan para göndermesinler, doğruluğundan emin olsunlar."

Yükselen ev kiraları kapora dolandırıcılığını artırdı!

- "Elinde çanta olan herkesi emlakçı olarak muhatap almayın"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa da konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi:

"Bugünkü bu tablo, bazı dolandırıcı kesimlerin iştahını kabartıyor, sahte ilanlar çıkıyor ortaya. 'Beşiktaş'ta 2 artı 1 ev 2 bin TL' diye ilanlar koyuluyor. Orada bir ev 3 bin TL'den aşağı değil. Öyle bir ilanla karşılaştığı zaman vatandaşımız kesinlikle kimseye ödeme yapmasın. Sistem şu şekilde işliyor, genelde şehir dışında yaşadıklarını söylüyorlar ve kapora ya da peşin kira istiyorlar. Vatandaş buna inanıp da düşük fiyatlı ev tutacağım diye evdeki bulgurdan olmasın.

Bu artış furyası dolandırıcıların önüne güzel bir imkan sağlıyor, vatandaşlarımızın buna dikkat etmesi gerek. Emlakçı ile çalışacakları zaman da mutlaka Ticaret Bakanlığı'ndan alınmış Yetki Belgesi sorsunlar. Elinde çanta kolunda ajanda olan herkesi emlakçı olarak muhatap almasınlar."

Ev kiraları tüm zamanların zirvesinde!


Geri Dön