22 / 11 / 2024
fuzul

Yükselen kiralar fırsatçılara yaradı!

Yükselen kiralar fırsatçılara yaradı!

Kiraların yükselmesiyle beraber bazı ev sahipleri kendilerini emlakçı gibi göstermeye bu nedenle kira tutarında komisyon talep etmeye başladı. Uzmanlar ise bu fırsatçılara karşı kiralık ev arayanları uyarıyor.




Emlak piyasasında meydana gelen fahiş artışlar, ahlak fırsatçılık sorununu da beraberinde getirdi. Türkiye Gazetesi'nden Fırat Aydoğmuş'un haberine göre; bazı ev sahipleri ve emlakçılar acımasız, kurallara uymadan hareket ederken kiralık ev arayan vatandaş âdeta mağduriyet yaşıyor.  Ankara  Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Ahmet Rıfat Yetkin, açıklamasında önemli uyarılarda bulundu. Çok sayıda sahte emlak danışmanı olduğunu söylerken Yetkin “Mal sahiplerinin bile emlakçıymış gibi kendi evini kiraya verdiğini ve buradan komisyon istediğini duyduk. Alıcı, satıcı, kiraya veren, kiracı tüm vatandaşlarımız mutlak suretle Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi almış emlak danışmalarımızla alışveriş yapmalı. Vatandaşlarımız, yetki belgesini sormalı. Yetki belgesi olmayan kişi emlakçı değildir” dedi. Edinilen bilgilere göre emlak ofisleri, kiraya verdikleri her daire üzerinden en az 1 kira tutarında komisyon istiyor. Kiralar çok artınca mülk sahipleri de bu komisyonu kendileri almak istiyor. Bu nedenle emlakçı gibi davranıp, kiracılardan mümkün olduğunca para koparmaya çalışıyor.

Yükselen kiralar fırsatçılara yaradı!

1+1 evlere talep fazla

Kira tutarlarıyla ilgili de bilgi aktaran Yetkin “Kiralar Ankara’da da 1.500-4 bin lira arasında değişiyor. Rakamlar, semte göre farklılık gösteriyor. Bilhassa öğrencilerin bulunduğu semtlerdeki kiralarda geçen seneye göre yüzde 100’e varan artışlar oldu. En çok artış Emek, Beşevler, Cebeci gibi ulaşım imkânlarının kolay olduğu semtlerde görüldü. Şu anda okul ve tayin dönemi olduğu için en çok 1+1 evlere talep var. Kiralık ev talebi karşılanamıyor. Emlakçıların elinde portföy ‘yok’ denecek kadar az. Yurtlar dolu, öğrenciler yurtlarda da yer bulamıyor. Geçen sene pandemiden dolayı piyasayı canlandırmak için kredi faiz oranları düşürülünce gayrimenkul fiyatları yüzde 50’ye varan oranda arttı. Vatandaş da amortisman süresini düşürmek için kiraları artırdı. Ayrıca geçen yıl evler boş kaldı, ev sahipleri de o zararı karşılamak amacıyla kiraları artırdı. Bazı ev sahipleri de hâlihazırda kiracı olan vatandaşlardan yüzde 50 zam istiyor. Öyle bir hakları yok. Kira zammı, TÜİK’in açıkladığı 12 aylık TÜFE ortalamasını geçemez. Kiracılar asla tedirgin olmasın. Ayrıca ev sahibi yeni kiracıdan, önceki kiracının ödediği fiyatın TÜFE ortalamasından fazla kira istiyorsa, yeni kiracının buna da itiraz hakkı var” ifadesini kullandı.

Kiracısını evden çıkaran ev sahibi tazminat ödeyebilir!


Geri Dön