29 / 04 / 2024

Yunanistan'a yatırım için 2016'yı bekleyin!

Yunanistan'a yatırım için 2016'yı bekleyin!

Ekonomik kriz nedeniyle zor günler yaşayan Yunanistan bütçe açığını kapatmak için 50 milyar euro’luk değerli varlığını satışa çıkarmaya hazırlanıyor. Ancak uzmanlar Komşu'ya yatırım yapacaklara 'Acele etmeyin' uyarısı yapıyor.



Yunanistan 50 milyar euroluk varlığını özelleştirecek. Türkler de teyakkuzda. Ancak uzmanlar Komşu'ya yatırım yapacaklara 'Acele etmeyin' uyarısı yapıyor.


Ekonomik kriz nedeniyle zor günler yaşayan Yunanistan bütçe açığını kapatmak için aralarında gayrimenkul, liman, havalimanı, telekomun da yer aldığı 50 milyar euro’luk değerli varlığını satışa çıkarmaya hazırlanıyor. Cazip fiyatlarla satışa çıkarılan varlıklara Avrupalı alıcıların yanı sıra Türkiye’den de taliplerin çıkması bekleniyor. Ancak ülkeyi yakından tanıyan uzmanlar, 2016’dan önce bu ülkeye yatırım yapılmaması gerektiği uyarısında bulunuyor. 


DOĞRU ZAMAN DEĞİL 


Yunan hükümetinin daha önce mesafeli durduğu özelleştirmeleri Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği (AB) kredilerini garantiye almak için tamamlanması bekleniyor. Ülkedeki son durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkanı Tevfik Bilgen, “50 milyar euroluk özelleştirme lafı dönüp duruyor 3-4 senedir. Ama bu mallar satışa hazır değil henüz. Örneğin bölgede özelleştirilmesi planlanan marinalara talip olunabilir. Ama birçok tekne ve yat sahibi yüksek vergiler nedeniyle teknelerini sattı. Ülkede marina ihtiyacı azaldı. İleride çalışır hale gelince alınabilir” dedi. 


ELDE AVUÇTA NE VARSA GİDECEK


Yunanistan’ın önümüzdeki süreçte özelleştirme planları yaptığı özel ve kamu varlıkları arasında Pire Limanı, Yunan Telekom, lüks tatil kompleksleri, havalimanları, adalarının yer aldığı pek çok yapı yer alıyor. 


Adalar'ın imarı yok


Bilgen şunları söyledi: “Yunanistan ticaretinin kalbi konumunda yer alan Pire Limanı özelleştirilecek. Ama ülkede ticaret durduğu için şu an para kazanabilecek durumda değiller. Yine özel sektör tarafından düşük fiyata satılan adalar var. Devlet satmadıktan sonra imar izni vermedikten sonra bu adayı almanın mantığı yok. Bugünler Yunanistan’a yatırım yapmak için doğru zaman değil. Biraz daha beklemekte fayda var. En az 2016’ya kadar." 


Borcu artıyor


Bilgen sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün kurtuldu deniyor ama bence sadece bir müddet daha yaşamasına imkan tanınıyor. Çipras hükümetinin bu süreçte referanduma gitmesi de borcun miktarını ve faizini artırdı. Bu süreçte ülkenin borcunun 3-4 milyar euro arttığından bahsediliyor.”


KONSOLOSLUK SATIŞTA


Ekonomik olarak dar boğazda yer alan Yunanistan, içinde bulunduğu bu durumdan çıkmak için pek çok taşınmazı daha önce satışa çıkarmıştı. Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’ın daha önce satışa çıkardığı yurtdışındaki gayrimenkulleri arasında İzmir’deki konsolosluk binasına da yer alıyordu.


Doğuş'un favorisi


Yunanistan’da yatırım yapan Türk grupları arasında Doğuş başı çekiyor. Doğuş'un ülkede özellikle marina yatırımları bulunuyor.


Akşam


Geri Dön