23 / 12 / 2024

Yunusoğlu İnşaat'tan 3 yeni proje!

Yunusoğlu İnşaat'tan 3 yeni proje!

Yunusoğlu İnşaat, 2016'da da yatırımlarına hız verdi. İzmir'de 45 yıldır konut projelerine imza atan Yunusoğlu İnşaat'ın bu yılki yatırım hedefi 120 milyon lirayı bulacak.



İzmir'de 45 yıldır konut projelerine imza atan Yunusoğlu İnşaat, 2016'da da yatırımlarına hız verdi. Çeşme'den Gaziemir'e, Güzelbahçe'den Salhane'ye kadar pek çok noktada hayata geçirilecek projelerle kente, ev, mağaza ve ofisten oluşan 500 bağımsız bölüm kazandırılacak. Yunusoğlu İnşaat'ın bu yılki yatırım hedefi ise 120 milyon lirayı bulacak. 

Ekip olarak Çeşme'deki Dalyan Prestige projesine yoğunlaştıklarını aktaran Yunusoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yunusoğlu, "Toplam 30 villa ve otelden oluşan projemiz kendi özel iskelesi ve müstakil konut tapusuyla diğer projelerden farklılaşıyor. En fazla ilgiyi ise İstanbullular gösteriyor" dedi. Kentteki arsa sıkıntısına da değinen Yunusoğlu, arsa sahiplerinin yüzde 50'den az pay istemediğini bunun da maliyetleri arttırdığını açıkladı. Yunusoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yunusoğlu ile Yönetim Kurulu Üyesi Yetkin Yunusoğlu, gerek arsa ve altyapı gerekse yeni projelerini Habertürk Egeli'ye anlattı. 


Öncelikle Yunusoğlu İnşaat'ı ve söktörün gelişimini kısaca anlatabilir misiniz? 


Yunus Yunusoğlu: Biz ilk kez 1971 yılında inşaata başladık ve o günden bu yana da inşaat yapıyoruz. Tabi o zamanlar teknik özellikler şimdiki gibi değildi. Son 10 yıldır inşaat yapım tekniği gelişti ve yeni tür mimariler başladı. Şimdi bir yarış var o da 'şunun cephesini böyle, şunun cephesini şöyle yapalım' şeklinde oluyor. Zira eskiden herkes 'yapalım satalım' mantığıyla bloklar halinde konutlar yaparken şimde daha çok 'yapalım, beğendirelim, sonra satalım' anlayışı hakim oldu. 

Bu da sektörünümüz için sevindirici. 


Bugüne kadar pek çok proje yaptınız fakat Çeşme Dalyan Prestige projenizin sizin için farklı bir anlamı var. Nedir bu fark? 


Yunus Y: Dediğiniz gibi Dalya Prestige projemiz benim de oldukça yakından takip ettiğim ve halen yapımı süren göz bebeği projelerimizden biri. Bu projemizin en önemli noktası tüm villaların müstakil konut tapusuna sahip olması. Zira, Çeşme gibi deniz kıyısı yerlerde arsalar turizm imarlı olduğundan tapu payları da şirket hissesi olarak dağıtılırdı. Fakat bizim projemizde her villanın ayrı müstakil konut tapusu bulunuyor. 


Bunun haricinde Dalyan'ın diğer özellikleri nelerdir? 


Yunus Y: Dalyan Prestige projesinde 3 + 1'den 5+1'e kadar daire tipleri dizayn edildi. Projede 3 oda 1 salon, 4 oda 1 salon ve 5 oda 1 salon şeklinde daire seçenekleri bulunuyor. Toplamda 30 villadan oluşan proje konum olarak  İzmir  Çeşme'de yükseliyor. Çeşme merkeze 5 dakika mesafede yer alan Dalyan Prestige, Aya Yorgi Koyu'na bakan tarafta yer alıyor. Daire alanları 250 ile 500 metrekare arasında farklılık gösteriyor. Ayrıca kendi iskelesi, müstakil ve ortak havuzları da var. Villa fiyatlarımız ise 700 bin dolardan başlıyor. 


Yetkin Yunusoğlu: Dalyan projemizde şu anda birinci etaplar bitti ve yaşam başladı. İkinci ve üçüncü etaplarda ise inşaatlar sürüyor. Yıl sonu itibariyle bu projenin tamamı teslim edilecek. Satışlarımız da devam ediyor. Bu projeye özellikle İstanbul ve Ankara'dan yoğun talep geliyor. 

Otoyol bitince İstanbul'dan hafta sonu gelip, dinlenip tekrar geri dönmeyi planlıyorlar. 


Peki bu yatırımın miktarı nedir? 


Yetkin Y: Yatırım miktarı 20 milyon lira civarında olacak. 

Şunu da söylemek isterim ki; belki yarın öbür gün lazım olur diye yerden ısıtma bile koyduk. Yani yaz kış oturulabilir. Kliması, full ankestresi, pompası gibi her türlü konforu var. 


Çeşme haricinde bu yıl başka yatırımlarınız var mı? 


Yunus Y: Çeşme'nin ardından AVM'nin tam karşındaki projemiz toplam 145 daire olacak. Bu projenin ruhsatı alındı. Burada toplam 5 blok yer alacak. Evlerimiz ise 600 bin TL'den başlayacak. 


Bu projelerle birlikte toplam yatırım miktarı 2016 için ne olacak? 


Yetkin Y: Her 3 projemizin ve Çeşme'nin devamını da düşündüğünüzde toplam yatırım miktarı 120 milyon TL civarında olacak. Ayrıca yine Salhane'ye yakın alanda 10 dönümlük arsamız var. Biz de burada bir kule yapmak istiyoruz. 32 kat olarak planlıyoruz ama tasarımlar ve hesaplamaları hala sürüyor. 


Salhane projesi karma proje mi; içinde AVM var mı? 


Yunus Y: Karma proje ama içinde AVM olmayacak. Onun yerine geniş metrekareh mağazalar, otel rezidans olabilir. Yelki de ise hem villa hem de çok katlı villa olacak. 

Buna ek olarak Yelki'de özel okul projemiz var. Ama okulun işletmesini biz yapmayacağız. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Vakfı'na bağlı bir kolej açılması planlanıyor. 


Askeri bölgeler boşalırsa oraya  TOKİ  gelmez mi? 


Yetkin Y: Boşalan askeri bölgelerde TOKİ yerine özel teşebbüse açık ve yarışma şeklinde projeler yapılmalı. Artık müstakil evler de olmamalı. 

Çünkü insanlar güvenlik, hijyen, çocuk oyun alanları, yeşil alan, havuz gibi nedenlerle siteleri tercih ediyor. O nedenle imar planları da bu şekilde düzenlenmeli. Kalkıp 4 katlı ev yerine, 4 bloklu 3'er katlı siteler yapılmalı. İnsanlar daha rahat ve uygarca 2016 yılında 3 projemiz daha var. Bunlar Güzelbahçe'de, Yelki'de ve Gaziemir'de olacak. Tüm bu projelerimiz birkaç ay içinde başlayacak. Gaziemir'de, Optimum yaşar ama altyapısını da bitirmeniz şart. 


İstanbul-İzmir otoyolu sektörü nasıl etkileyecek? 


Yunus Y: İstanbullur, İzmir otoyolunun açılmasıyla hızla buraya gelecek. Çünkü onlar bizim gibi değil. Biz Güzelbahçe'den Çeşme'ye gitmeye üşeniriz ama İstanbul'da yaşayanlar arabasına atlayıp 3-4 saat yol gitmekten üşenmez. Tamam gelsinler ama yolun yapılmasıyla gelecek olan bu vatandaşlara İzmir hazır mı o da ayrı konu. 

Fakat şu bir gerçek ki otobanın geçtiği her yer ekonomik olarak kalkınmıştır. Urla, Seferihisar, Çeşme'nin de gelişmesinin tek nedeni otobandır. Otaban ile İzmir ve İstanbul arasındaki bölgeler de oldukça gelişecektir. 


2016 yılındaki tüm bu projeleri gözönüne aldığınızda toplam kaç bağımsız bölüm yapmış olacaksınız? 


Yunus Y: Çeşme ve İzmir'deki projeleri gözönüne aldığımızda bu yıl içinde hayata geçen ve temeli atılacak projeler ile yaklaşık 500 bağımsız bölümden oluşan konut, mağaza, otel inşa etmiş olacağız.


İzmir'de ev sahibi olmak isteyenler için fiyatlar yüksek değil mi? 


Yunus Y: Güzel evler yapıyoruz ama satın alma imkanı olmadıktan sonra bunun ne anlamı var. Satın alma imkanını artırmak sadece müteahhitlerin ucuza imal etmesiyle olmaz. 

Bunun için sorumlu olan belediyeler, yerel yönetimler veya bakanlıkların arsa üretmesi gerek. Arsa üretildiği zaman tuğla, demir fiyatları zaten değişmez. Satışta en etkili olan arsa fiyatları. Kente arsa olmaması nedeniyle arsa sahiplerinin de iştahı kabarıyor ve arsası karşılığında yapılacak olandan yüzde 50'nin altında pay istemiyor. Müteahhit de haliyle bunu maliyete yüklemek zorunda kalıyor. 





Murat ERVİN/ Habertürk Egeli


Geri Dön