Yurt dışında yaşayan Türklere KDV istisnası sağlayan önerge metni!
Yurt dışında yaşayan Türklere KDV istisnası sağlayan, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ve milletvekili arkadaşları tarafından sunulan önerge kabul edildi. İşte önerge metni..
TBMM Genel Kurulunda görüşülen Torba Kanun Teklifinin 7. maddesi üzerinde, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ve milletvekili arkadaşlarının önergesi kabul edildi.
Önerge ile, yabancıya tanınan Türkiye'de aldıkları ilk konut ve iş yerinde KDV istisnası, çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına da tanındı. Önerge metni şu şekilde;
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Görüşülmekte olan 456 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin 7'nci maddesinde yer alan "Türkiye'ye getirilmek kaydıyla," ibaresinden sonra gelmek üzere "Gelir Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendinde belirtilenler hariç olmak üzere çalışma veya oturma izni alarak alınarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları," ibaresinin eklenmesini ve parantez içinde yer alan hükmün "(Şu kadar ki bentte öngörülen şartları taşımadığı halde istisnanın uygulandığının tespit edilmesi halinde zamanında tahsil edilmeyen vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizinden mükellef ile birlikte alıcı mütesilsilen sorumludur. İstisna kapsamında teslim alınan konut veya işyerinin bir yıl içerisinde elden çıkarılması halinde zamanında tahsil edilmeyen verginin, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre hesaplanan tecil faiziyle birlikte tapu işleminden önce elden çıkaran tarafından ödenmesi şarttır.)" şeklinde değiştirilmesini arz ye teklif ederiz.
Gerekçe:
Önerilen düzenlemeyle yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının da madde hükmünden yararlanabilmesini sağlamak amacıyla çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına yapılacak konut veya iş yeri teslimlerine de istisna getirilmektedir.
Ancak Gelir Vergisi Kanunu'nun tam mükellefiyette mükellef tanımının yapıldığı 3'üncü maddesi esas alınarak resmî daire ve müesseselere veya merkezi Türkiye'de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup bu daire, müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısıyla yabancı memleketlerde oturan Türk vatandaşları kapsam dışında tutulmuştur.
Diğer taraftan, maddede öngörülen şartlan taşımadığı hâlde yaptıkları satışlarda istisna uygulayanlar ile istisna hükmünden yararlananlar zamanında alınmayan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizinden müteselsilen sorumlu olacaktır.
Madde kapsamında istisnadan yararlanarak bir yıl dolmadan taşınmazı satanların da istisnadan yararlanma hakkı ortadan kaldırılmakta ve zamanında alınmayan vergi ve bu vergiye hesaplanacak tecil faizi ödenmeden tapuda devir işlemi yapılmasının önüne geçilmesini sağlayacak şekilde düzenleme önerilmektedir.