22 / 11 / 2024
fuzul

Yurt dışında yaşayanların adres beyanı!

Yurt dışında yaşayanların adres beyanı!

Kişilerin yerleşim yeri ve diğer adreslerini yazılı olarak bildirmeleri gerekiyor. Peki, yurt dışında yaşayan vatandaşlar nasıl beyan verecek? İşte yurt dışında yaşayanların adres beyanı esasları...




Yurt dışında yaşayanların adres beyanı!

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa göre, kişilerin yerleşim yeri ve diğer adreslerini yazılı olarak bildirmeleri gerekiyor. Bu bildirimler şahsen; İlçe nüfus müdürlüklerine; Dış temsilciliklere; Adrese dayalı hizmet alınacak kuruma yapılıyor. 


20 iş günü içinde yapılması gereken beyanı, yurt dışında yaşayan vatandaşlar nasıl verecek? Yurt dışında yaşayan vatandaşlar adres beyanında nasıl bulunabilir?


Yurt dışında yaşayanların adres beyanı..

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50 inci maddesinin ikinci fıkrası “Yerleşim yeri adreslerinin tutulmasında kişilerin yazılı beyanı esas alınır. 


Bildirim nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklerimize adres beyan formuyla yapılır.” Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliğinin 12 nci maddesinin ikinci fıkrası “Dış temsilciliklere verilen adres beyan formları Genel Müdürlüğe elektronik ortamda veya nüfus kaydının bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüne form olarak gönderilir. Dış temsilciliğin bulunmadığı ülkelerdeki vatandaşların adres bildirimleri Genel Müdürlüğe posta ile gönderilebilir ya da elektronik ortamda yapılabilir.” hükmündedir.


İkamet tezkeresine sahip yabancılar adres değişikliklerine ilişkin beyanlarını nereye bildirebilirler?

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 8 inci maddesi ve Türkiye’de Oturan Yabancıların Nüfus Kayıtlarının Tutulması Hakkındaki Yönetmeliğin 22 nci maddesi gereğince yabancılar, yerleşim yeri adreslerine ilişkin değişiklikleri yirmi iş günü içinde nüfus müdürlüğüne bildirirler.


İnternet üzerinden adres beyanı nasıl yapılır?


Geri Dön