01 / 05 / 2024

Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesi 24 milyon metreküpe ulaştı!

Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesi 24 milyon metreküpe ulaştı!

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, "Hat ile gölden şu anda günlük 200 bin metreküp su alıyoruz ama kuyuların devreye girmesiyle bunu 160 bin metreküpe düşüreceğiz" dedi




Kocaeli'nin ana su kaynağı olan Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesi, yağışlarla 24 milyon metreküpe ulaştı. İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, "Hat ile gölden şu anda günlük 200 bin metreküp su alıyoruz ama kuyuların devreye girmesiyle bunu 160 bin metreküpe düşüreceğiz" dedi Türkiye'nin en önemli sanayi kuruluşlarının bulunduğu Kocaeli'nin ana su kaynağı olan Yuvacık Barajındaki su seviyesi, 24 milyon metreküpe yükseldi. Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle mayıs ayında bekledikleri yağışları aldıklarını belirterek, bu yağışların devam ettiğini söyledi. 


2 AYLIK SU VAR 

Bayram, kentin su kaynağı olan Yuvacık Barajı'nda su seviyesinin 24 milyon metreküp seviyesine ulaştığını dile getirerek, "24 milyon metreküp, yaz aylarında şehrin 2 aylık suyu demektir. 2014'te 5 milyon metreküp suyla girdiğimiz düşünülürse Ocak ayına göre çok daha iyi durumdayız. Ancak sene sonunu yani gelecek yağışlı dönemi düşündüğümüzde bu suyun bize yetmeyeceği görülüyor. Onun için de İzmit ovasında derin kuyu çalışmaları, derelerin arıtma tesislerine bağlanması 15-20 günde devreye alacağız. Kocaeli olarak su sıkıntısı yaşamayacağız" diye konuştu. 

Kış mevsiminde yaşanan kuraklık sonrası 80 su kuyusu açmayı planladıklarını belirten Bayram, çalışmaların yüzde 95 oranında tamamlanma aşamasına geldiğini bildirdi. 


SAPANCA'YA YARAR

 Bayram, kısa sürede 80 kilometre çelik hat döşendiğini ve 80 su kuyusu açtıklarım ifade ederek, şöyle konuştu: "80 kuyudan günlük 120 bin metreküp su almayı planlıyoruz. Ortalama yaz aylarında şehir 450 bin metreküp geçen sene su tüketti ama kış aylarında 330-350 bin metreküp arasında değişen su tüketimi var. Kuyulardan kış ayları tüketimi dikkate alınırsa 3'te 1 oranında ilave bir kaynak temin edilmiş olacak. Bunları 15 Haziran itibariyle devreye almaya başlayacağız. Bizim 'B'plammız Sapanca Gölü'diir. Hat ile gölden şu anda günlük 200 bin metreküp su alıyoruz ama kuyuların devreye girmesiyle bunu 160 bin metreküpe düşüreceğiz. Sapanca Gölünden su alma konusunda bakanlığımızla koordineli şekilde çalışıyoruz. Şu anda ihtiyaç var, ihtiyaç olduğu sürece su almaya devam edeceğiz." Kandıra'ya yaptıkları Namazgah Barajı'ndaki sudan da kente su vereceklerini dile getiren Bayram, Karamürsel'de Devlet Su İşleri Müdürlüğü tarafından 2 baraj yapılacağını söyledi. 


Bayram, atık sulan ileri arıtmadan geçirerek büyük sanayi tesislerinin kullanımına sunacaklarını vurgulayarak, 7 Temmuz'da Kullar bölgesindeki 10 büyük sanayi tesisine arıtılmış su vereceklerini kaydetti. Bu yolla şebekeden yapılan tüketimi düşürmeyi amaçladıklarını belirten Bayram, "Seka Parkı, Plajyolu arıtmadan çıkan geri dönüşüm suyunu ileri arıtarak sulayacağız. Bunlarda ilave kaynaktır. Kocaeli'de Sapanca Gölü'nden İSU ve Tüpraş su alıyor. Tüpraş'a Körfez arıtma tesisinden atık su vereceğiz. 

Onlar sözleşmelerini imzaladılar. Tüpraş kendi ileri arıtma tesislerini kuracak ve Sapanca Gölü'nden aldıkları suya ihtiyaçları olmayacak. Arıtma tesisimizden vereceğimiz suyu 49 yıllığına garanti ettik. 

Bu da Türkiye'de bu ölçekte sanayide geri dönüşüm suyunun kullanılması anlamında ilk ve büyük bir projedir" şeklinde konuştu


Günboyu




Geri Dön