23 / 12 / 2024

Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesi azaldı mı?

Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesi azaldı mı?

CHP İzmit Belediye Başkan adayı Sefa Sirmen, Yuvacık Barajı'ndaki suyun kentin ihtiyaçlarına cevap vereceğini savunarak, "Barajın su seviyesini siz de görüyorsunuz, bunların hepsi barajı kötülemek adına maksatlı yapılmış oyunlar" dedi.




CHP İzmit Belediye Başkan adayı Sefa Sirmen, Yuvacık Barajı'ndaki suyun kentin ihtiyaçlarına cevap vereceğini savunarak, "Barajın su seviyesini siz de görüyorsunuz, bunların hepsi barajı kötülemek adına maksatlı yapılmış oyunlar" dedi.


Sirmen, Yuvacık Barajı'nın kıyısında gazetecilere yaptığı açıklamada, barajın İzmit Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemindeki en önemli projesi olduğunu söyledi. 


 Barajın yapımıyla ilgili yıllarca yargılandıklarını, özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından eleştirildiklerini dile getiren Sirmen, "Bugün geldiğimiz noktada gerçeklerin asla kapanmadığını ve er geç ortaya çıktığını yaşayarak görüyoruz. Bugünden itibaren Yuvacık Barajı İzmit halkının, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin" şeklinde konuştu. 


- "Bu baraj yılda 140 milyon metreküp su üretmektedir"


Sirmen, Türkiye'de ilk defa bir belediyenin baraj sahibi olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de ilk kez baraj yapan belediye başkanı unvanı olduğu için üzerimize çok geldi rakiplerimiz. Demokrasilerde hem hizmeti yapacaksın hem de yaptığın hizmetin hesabını vereceksin. Bundan da hiç gocunmadık, yaptığımız her projenin hesabını hem yargıya hem devletin teftiş kurullarına hem de halkımıza verdik" diye konuştu. 


Türkiye'de ilk kez içme suyuna yönelik "yap-işlet-devret" modelinin Yuvacık Barajı'nda uygulandığına dikkati çeken Sirmen, şöyle devam etti:


"Bu baraj yılda 140 milyon metreküp su üretmektedir. Barajın su seviyesini siz de görüyorsunuz, bunların hepsi barajı kötülemek adına maksatlı yapılmış oyunlar. 2006 yılında yine seçim öncesi barajın dibini gösterdiler. Kapakları açtılar, barajı besleyen nehirlerin yönünü değiştirdiler, barajdaki suyu bitirdiler. Seçim bittikten sonra 6 yıl barajla ilgili ne su sıkıntısı, ne seviye düşüklüğü, ne de eleştiri var. Şimdi seçimlere yaklaştığımız günlerde yine barajı yetersiz göstermek için 'Sapanca Gölü'nden su takviyesi yapıldı' diye halkımıza yanlış bilgi veriyorlar. Halbuki barajımızın yıllık su kapasitesi 140 milyon metreküp. Kocaeli'nin kentsel ve endüstriyel su ihtiyacı yıllık 90 milyon metreküp. Ne Sapanca Gölü'ne ihtiyacı var ne de başka kaynaklara. Zaten öyle olsaydı Gökçedere Barajı'ndaki yüzde 50 hakkımız Yalova Belediyesine bedava verilmezdi."


"Bu baraja 860 milyon dolar dış kredi kullanılmıştır ve bunun fiyatını Devlet Su İşleri belirlemiştir" diyen Sirmen, "Yüksek Planlama Kurulu ve Bakanlar Kurulu kararıyla İzmit Belediyesine devredilmiştir. Kullanılan kredinin faiz, ödeme koşulları Hazine tarafından onaylanmıştır. Bizim yaptığımız sadece yap-işlet-devret modeliyle bu barajın 30 ay gibi kısa sürede bitirilmesini sağlamaktı. Biz bunu yaptık ama tek sorunlu bizmişiz gibi 10 yıldır yargılandık. Allah'a şükür, beraat ettik, aklandık. Zaten aktık, yine akız. Hizmetlerimize inşallah 30 Mart'tan sonra devam edeceğiz" ifadesini kullandı.


AA


Geri Dön