28 / 04 / 2024

Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesi 24 milyon metreküpe ulaştı!

Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesi 24 milyon metreküpe ulaştı!

Kocaeli'nin ana su kaynağı olan Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesi, son zamanlardaki yağışlarla 24 milyon metreküpe ulaştı. İSU Genel Müdürü Bayram, "Hat ile gölden şu anda günlük 200 bin metreküp su alıyoruz" dedi




seviyesi yükseliyor Kocaeli'nin ana su kaynağı olan Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesi, son zamanlardaki yağışlarla 24 milyon metreküpe ulaştı. İSU Genel Müdürü Bayram, "Hat ile gölden şu anda günlük 200 bin metreküp su alıyoruz ama kuyuların devreye girmesiyle bunu 160 bin metreküpe düşüreceğiz" dedi. 


 İlhan Bayram, atık suları ileri arıtmadan geçirerek büyük sanayi tesislerinin kullanımına sunacaklarını vurgulayarak, 7 Temmuz'da Kullar bölgesindeki 10 büyük sanayi tesisine arıtılmış su vereceklerini kaydetti. Bu yolla şebekeden yapılan tüketimi düşürmeyi amaçladıklarını belirten İSU Genel Müdürü Bayram, "Seka Parkı, Plajyolu arıtmadan çıkan geri dönüşüm suyunu ileri arıtarak sulayacağız. Bunlarda ilave kaynaktır. Kocaeli'de Sapanca Gölünden İSU ve Tüpraş su alıyor. Tüpraş'a Körfez arıtma tesisinden atık su vereceğiz. Tüpraş kendi ileri arıtma tesislerini kuracak ve Sapanca Gölünden aldıkları suya ihtiyaçları olmayacak. Arıtma tesisimizden vereceğimiz suyu A9 yıllığına garanti ettik. Bu da Türkiye'de bu ölçekte sanayide geri dönüşüm suyunun kullanılması anlamında ilk ve büyük bir projedir" dedi.  Türkiye'nin en önemli sanayi kuruluşlarının bulunduğu Kocaeli'nin ana su kaynağı olan Yuvacık Barajındaki su seviyesi, 24 milyon metreküpe yükseldi. 

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, özellikle mayıs ayında bekledikleri yağışlan aldıklanm belirterek, bu yağışlann devam ettiğini söyledi. 

Bayram, kentin su kaynağı olan Yuvacık Barajı'nda su seviyesinin 24 milyon metreküp seviyesine ulaştığını dile getirerek, "24 milyon metreküp, yaz aylannda şehrin 2 aylık suyu demektir. 2014'e 5 milyon metreküp suyla girdiğimiz düşünülürse Ocak ayına göre iyi durumdayız." diye konuştu. 


GÖLDEN DAHA AZ SU ÇEKİLECEK 

Kış mevsiminde yaşanan kuraklık sonrası kısa sürede 80 su kuyusu açtıklarını ifade eden İlhan Bayram, şunları söyledi: "80 kuyudan günlük 120 bin metreküp su almayı planlıyoruz. Şehir geçen yıl yaz aylannda ortalama 450 bin metreküp su tüketti ama kış aylannda 330-350 bin metreküpe düşmüş. Kuyulardan kış aylan tüketimi dikkate alınırsa 3'te 1 oranında ilave bir kaynak temin edilmiş olacak. Hat ile gölden şu anda günlük 200 bin metreküp su alıyoruz ama kuyulann devreye girmesiyle bunu 160 bin metreküpe düşüreceğiz. Sapanca Gölü'nden su alma konusunda bakanlığımızla koordineli şekilde çalışıyoruz."


Yeni Şafak




Geri Dön