02 / 05 / 2024

Yüzde 36,2 zam ile 29 Ağustos 2022 araç muayene tam fiyat listesi!

Yüzde 36,2 zam ile 29 Ağustos 2022 araç muayene tam fiyat listesi!

Ticari araçlar için her yıl, otomobiller için her iki yılda bir araç trafik muayenesi yapılması zorunludur. Muayene süresi dolan araç belirtilen sürenin aşılmasına rağmen araç muayenesinin yaptırılmaması durumunda cezai yaptırım uygulanır. İşte, 29 Ağustos 2022 araç muayene tam fiyat listesi…



Ticari araçlar için her yıl, otomobiller için her iki yılda bir araç trafik muayenesi yapılması zorunludur. Muayene ücretleri, TÜVTÜRK ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından sene içerisinde belirlenir. 2022 Yılı itibariyle, her ilde ve çoğu büyük ilçede araç muayene merkezleri bulunur. Zorunlu olan araç muayenesi yaptıracak olanların önce TÜVTÜRK'ün kendi resmi sitesinden randevu günü oluşturup, randevu gününde ve saatinde orada olmaları yeterlidir.

Araç muayenesi, Karayolları Trafik Kanunları konuyla ilgili maddesinde belirtildiği gibi trafikteki her aracın yaptırması gereken bir işlemdir. Araç muayeneleri, ticari araçlar için bir yıl, diğer araçlar için iki yıl geçerlidir.

Araç muayenesi sonrası, aracın ruhsatına görevliler tarafından, ne zaman muayenenin son günü olduğunu belirten barkot yapıştırılır. Muayene süresi dolan araç belirtilen sürenin aşılmasına rağmen araç muayenesinin yaptırılmaması durumunda cezai yaptırım uygulanır. Araç muayene işlemi, zorunlu olmasının yanında aynı zamanda aracın güvenli şekilde kullanılması için de bir güvencedir.

Araçların muayene ücretleri her yıl güncellenmektedir. 2022 yılı için araç muayene ücreti  %36,2 zam ile 507,40 TL olarak belirlenmiştir. TÜVTÜRK yetkililerince yapılan muayene sonucunda araca kusursuz, kusurlu ya da hafif kusurlu rapor verilir. Kusursuz olarak rapor verilmesi, aracınızda herhangi bir sorunun olmadığı anlamına gelir.  Hafif kusurlu rapor verilmesi durumunda da araç muayeneden geçmiştir. Fakat muayene sonrasında aracınız kusurlu raporu aldıysa; araç, muayeneden kalmış demektir. 

Yüzde 36,2 zam ile 29 Ağustos 2022 araç muayene tam fiyat listesi!

İlgili kanun gereği, binek ve resmi araçların, römorklar da dâhil olmak üzere fabrikadan çıktıktan sonra 3 yıl dolmasının ardından rutin muayeneye girmesi gerekir. 0-3 yaş arasındaki araçlar, herhangi bir muayeneye girmeden trafikte kullanılabilir. Araç muayenesini yaptırmama ya da geciktirme durumunda belli miktarda ceza uygulaması yapılır. Araç muayene gecikme ücreti 2022 yılı için her ay yüzde 5 olacak şekilde belirlenmiştir.

Araç muayene işlemi sonrasında ağır kusurlu rapor verilen araçların eksiklerini gidererek tekrar muayeneye girmesi gerekir. Bunun için TÜVTÜRK resmi internet sitesinden tekrar randevu oluşturulmalı. Tekrar randevu alındığında araç muayene harcının tekrar ödenmesine gerek yoktur.

Aracın egzoz ölçüm muayenesinin olmaması da ağır kusurlardan kabul edilir. Araç egzoz muayene ücreti 2022 yılı için 110 TL olarak belirlenmiştir.

Peki, 29 Ağustos 2022 araç muayene fiyat listesi nedir? Muayene geciktirme cezası ne kadar?


Geri Dön