01 / 05 / 2024

Zabıt defteri nedir?

Zabıt defteri nedir?

Zabıt defteri kadastro görmemiş yerlerde bulunan taşınmazların bilgilerinin yer aldığı defterdir. Taşınmazın kadastrosu yapıldığı takdirde bu defterdekiler tapu kütüğüne aktarılır. Defter üzerinde taşınmazın cephesi, cinsi, durumu da yer alır..



Bu defter üzerinde gayrimenkulun cephesi, cinsi, durumu yer alırken her işlem sırasıyla ayrı bir şekilde yazılır


Zabıt kadastrosu bulunmayan taşınmazların kaydedildiği ve bu taşınmazlar üzerindeki hakların takip edildiği defterdir. Zabıt defterlerinde taşınmazların sınırları Doğusu:....., batısı:....., kuzeyi:.......,güneyi:.....” şeklinde belirtilir.


Taşınmazlar için ayrı birer sayfa ayrılmıyor, işlemler sırayla yazılıyor. İşlemlerin belgeleri ise ay ve gün belirtilerek özel bir torba içinde saklanıyor.


Defter içinde kayıt evrakları ay esasına göre tutuluyor. Ay sonunda ise tapu müdürü yapılan işlemin miktarına göre sayfayı bağlıyor. Zabıt defterlerinde her işlem için ayrı bir bölüm açılıyor. Bölümlerin arasında, yeni kayıt yapılacağı zaman geldiği defter gösterilir ve eski kayıtta gittiği defter belirtilir.


Zabıt defterlerinde tapu kütüğünden farklı olarak taşınmazların sınırları, taşınmazların malikleri ya da nitelikleri de gösterilir. Yüz ölçümleri ise kadastro yapılmadığı için tahminidir. Ancak yargı kararına bağlı olma durumunda taşınmazın bir krokisi ya da haritası bulunur. Taşınmazın kadastrosu yapıldığın anda bilgiler tapu kütüğüne geçirilir. 


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön