17 / 05 / 2024

Zam yağmuru dudak uçuklatacak! Hangi vergi kalemlerine ne kadar zam geldi?

Zam yağmuru dudak uçuklatacak! Hangi vergi kalemlerine ne kadar zam geldi?

Yeni yıla girerken pek çok kalemde zam oranları da belirmeye başladı. Yeni asgari ücretin açıklanmasıyla yılın son günlerinde tüketim ürünlerinde başlayan zamlar, vergi kalemlerine nasıl yansıyacak? İşte detaylar…



ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ

Özel iletişim vergisinde ise durum şu şekilde;

Mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde (iş ve hizmetlerin merkezi bir sunucu tarafından uzaktan izlenmesi ve yürütülmesine yönelik makineler arası veri aktarımına mahsus olan ve bunların yürütülmesi için zorunlu olanlar dışında sesli, görsel iletişim veya genel amaçlı internet erişimi için kullanılmayan mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi ile operatör değişiklikleri dışında) yirmi milyon lira ayrıca özel iletişim vergisi alınır. Bu tutar, her yıl bir önceki yıla yönelik 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak yoluyla uygulanır. Hesaplanan tutarın yüzde beşini aşmayan kesirler dikkate alınmaz” hükmü bulunuyor.

(2) 24/11/2022 tarihli ve 32023 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 542) ile yeniden değerleme oranı 2022 yılı için %122,93 olarak tespit edilmiştir.

(3) Buna göre, söz konusu maktu vergi tutarı 1/1/2023 tarihinden itibaren 260,00 TL olarak uygulanacaktır.

KDV VE MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ

Resmi Gazete’de yer alan hükümlere göre, Katma değer Vergisi de (KDV) açıklığa kavuştu.

Bu çerçevede "2022 yılı için 25.700 TL” ibaresinin ardından gelmek üzere “, 2023 yılı için 57.300 TL” ibaresi eklenmesiyle, Resmi Gazete'de yayımlandı. Motorlu Taşıtlar Vergisinde (MTV) yeni oranlar da Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Bu kapsamda, 1300 cc motor hacminde yeni bir aracın vergisi, 2.545 TL’ye çıktı.

Damga vergisinde ise durum şöyle; 488 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında bulunan her bir kağıttan alınacak damga vergisine ilişkin üst sınır yeniden değerleme oranı 1/1/2023 tarihinden itibaren 10.732.371,80 Türk Lirasına yükseltildi.

2022'de vergi gelirlerinde rekor artış!  2022 vergi gelirleri ne kadar arttı?

EYT’liler o detaya dikkat! Kıdem tazminatları ne olacak?

Kim Market’te yılbaşı atıştırmalıklarında büyük indirim! 31 Aralık 2022 Fiyat Listesi

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön