29 / 04 / 2024

Zekeriyaköy Devlet Ormanı'nın kamulaştırılmasıyla ilgili son durum!

Zekeriyaköy Devlet Ormanı'nın kamulaştırılmasıyla ilgili son durum!

Genel Müdürlüğü'nün, üzerinde "Köy" projesinin inşa edildiği Zekeriyaköy Devlet Ormanı hakkında 2011 yılında "Yüzde 62'si ormanlık alan" raporu hazırladığı ortaya çıktı.



Genel Müdürlüğü'nün, üzerinde "Köy" projesinin inşa edildiği Zekeriyaköy Devlet Ormanı hakkında 2011 yılında "Yüzde 62'si ormanlık alan" raporu hazırladığı ortaya çıktı. Danıştay'da görülen dava için hazırlanan bilirkişi raporunda, Orman Genel Müdürlüğü'nün 34 parsellik araziyi TOKİ'ye devretmek zorunda bırakıldığı anlatıldı. Aydınlık'ın 12 Şubat 2016 tarihli "Orman içi AVM" haberine Orman Genel Müdürlüğümden yanıt gelmişti. Açıklamada Zekeriyaköy'deki "Köy" projesinin ormana inşa edilmediği, imar planlarının "Orman sayılmayan" alanı kapsadığı iddia edilmişti. Oysa Orman Genel Müdürlüğü 2011 'de "Zekeriyaköy Devlet Ormanı'nın" kendilerine iade edilmesini istemişti. Zekeriyaköy Devlet Ormanı'nı yapılaşmaya açan imar planına karşı açılan ilk dava için hazırlanan bilirkişi raporunda, Orman Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı raporlar da yer aldı. Bilirkişi Prof. Dr. Doğan Kantarcı tarafından yazılan "Zekeriyaköy Devlet Ormanı hakkında bilgi notu" adlı bölümde konu ayrıntılı olarak anlatıldı. Buna göre 15. Hava Füze Üssü'nün 2010 yılında alandan ayrılmasıyla, Orman Genel Müdürlüğü harekete geçti. Orman Genel Müdürlüğü'nün 25 Ocak 2011 tarihli emriyle 158 No.lu Orman Kadastro Komisyonu, Zekeriyaköy Ormanı'nı inceledi. Komisyonun çalışmaları sonucunda 17 Mart 2011 tarihli bir tablo hazırlandı. 34 parsel alanın yüzde 62'sinin orman, yüzde 38'inin ise açık alan olduğu tespit edildi. Çeşitli aralıklarla hazırlanan raporlarda da benzer görüşler yer aldı. İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nün ormanı kurtarmak için çaba gösterdiğini ifade eden Kantarcı, 2012'de bu durumun değiştiğini kaydetti. Raporda "Orman idaresi 5 Kasım 2012 tarihli emirle kurulan ve ne yazacakları 'Görevlendirme olurunda istenen husulara' göre talimatlanmış 15 Kasım 2012 raporla orman alanının TOKİ'ye devredilmesine mecbur edilmiştir" ifadesini kullandı. Raporda ormanın, oldu bittiye getirilip  TOKİ  adına tapuya kaydedildiği belirtildi. 


21 AĞAÇ TÜRÜ BARINDIRIYOR 


Bilirkişi heyetinin tespitlerine göre Zekeriyaköy Devlet Ormanı meşe, çınar, kavak, çam gibi 21 ağaç türü barındırıyor. Ayrıca çeşitli ağaççık ve çalı türleri de bulunuyor. Zekeriya Devlet Ormanı bitişik olduğu Kılıçpınar Devlet Ormanı'nın doğal devamı sayılıyor. Kamulaştırma öncesinde ormanın yanındaki köyde geçim kaynaklarından birinin odunculuk olması nedeniyle ağaç oranında azalma yaşanmış. Ancak askeri alan olarak kullanılmaya başlandıktan sonra kesim yapılmadığı için tekrar ağaç yoğunluğu artmış. 



Irmak METE/Aydınlık Gazetesi


Geri Dön