11 / 09 / 2024

Zengin de fakir de konuta harcıyor

Zengin de fakir de konuta harcıyor

İstanbul, Türkiye'de en çok tüketen şehir. Metropolle yarışılması hemen hemen imkansız



Ama, onu, tüm Türkiye'de tüketim harcamalarının yüzde 14.2'sinin yapıldığı bölge olarak takip eden Ege Bölgesi'ndeki eğilimler, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  İzmir  Bölge Müdürlüğü verileriyle incelendi.
Araştırmanın sonuçlarına göre, İstanbul'un ardından ikinci sırada yer alan Ege Bölgesi'nde en zenginin de en fakirin de bütçesindeki en büyük harcama kalemi yüzde 28.2 ile konut oldu. Gıda ve alkolsüz içkiler en büyük yüzde 28.1 ile ikinci büyük harcama kalemi olurken, üçüncülük ise Ege Bölgesi için şaşırtıcı bir şekilde eğitim oldu.

Gelire göre sıralı yüzde 20'lik gruplara bakıldığında ise en düşük yüzde 20'lik gelir grubundakilerin bütçesinin en yüksek kalemini de bölge ortalaması gibi konut ve kira giderleri oluşturdu. Bu kalemin payı yüzde 32.8 olurken, gıda ve alkolsüz içeceklere yapılan harcamalar yüzde 28.5 ile yine ikinci sırada yer aldı.
En yüksek yüzde 20'lik gelir grubu, yani zirvedekilerin konut harcamalarına ayırdığı pay ise yüzde 24.3 olarak gerçekleşirken, onların ikinci en büyük harcama kalemi ise yüzde 19 ile ulaştırma oldu.
Tebernüş Kireçci

Geri Dön