27 / 12 / 2024

Zeyrek Camisi'nin çevresindeki binalar yenilenecek!

Zeyrek Camisi'nin çevresindeki binalar yenilenecek!

965 yıllık geçmişe sahip Zeyrek Camisi'nin çevresi tarihi yapıya uygun olarak düzenlenecek. Çarpık yapılaşma makyajlanarak kaldırım ve yol düzenlemeleri yeniden tasarlanacak.



Doğu Roma İmparatorluğu'nun sembol eserlerinden biri olan Fatih Zeyrek'teki tarihi Zeyrek Camisi, eski adıyla Pantokrator Manastırı'nın çevresindeki kötü görünüme sahip binaların cephesi tarihi yapıya uygun olarak düzenleniyor. Ayasfoya'dan sonra ayakta kalan Doğu Roma dönemine ait en önemli ikinci eser olan tarihi yapının çevresindeki çarpık yapılaşma makyajlanacak. Ayrıca çevre sokaklardaki kaldırım ve yollar yeniden tasarlanacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü tarafından yapılacak çalışmalar kapsamında, Zeyrek Camisi'nin mimarisi göz önünde bulundurularak çevre binalara yönelik uygulama projesi hazırlanacak. 


TASARIM MODELİ ÇIKARILACAK 

Yenileme projesi için öncelikle tasarım modeli ortaya çıkarılacak. Ardından ev ve işyerlerinin cephesinin yenilenmesi için arazi çalışması yapılacak. Tarihi manastırın ilk kısmı 12. yüzyılda Doğu Roma İmparatoru II. Yannis Komnenos'un karısı İmparatoriçe İrene tarafından yaptırıldıktan bir süre sonra iki kilise daha inşa edildi. Mimari yapısı ve estetik uygulamalarıyla Ayasofya'dan sonraki en gözde eser olarak gösterilen manastır, İstanbul'un fethinden sonra medreseye dönüştürüldü. Daha sonraki yıllarda camiye dönüştürülen tarihi yapının bir bölümü günümüzde de cami olarak kullanılmaya devam ediliyor. Tarihi Yarımada'nın en önemli iki eserinden biri olan zeyrek Camisi, 1050 yılından beri ayakta kalması nedeniyle turistlerin de uğrak yerleri arasında yer alıyor. 


Zeynel Yaman-Sabah


Geri Dön