Zeytinburnu Çırpıcı Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm sorunu çözüldü!
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ilçedeki kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili yaptığı açıklamada Çırpıcı Mahallesi'nde 2015 yılından bu yana süren kentsel dönüşüm sorununu çözüme kavuşturduklarını müjdeledi.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, ilçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Zeytinburnu Belediyesi yaptığı açıklamada ilçedeki kentsel dönüşüm çalışmaları, Çırpıcı Mahallesi'nde yer alan 69 binanın yenilenmesiyle sürdüğünü söyledi. Zeytinburnu Çırpıcı Mahallesi'nde hak sahiplerinin 2016'dan itibaren yaşadığı mağduriyet, Zeytinburnu Belediyesinin arabuluculuğu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle çözüldü.
"Zeytinburnu Belediyesi Yeni İmar Plan Notu" düzenlemesindeki teşvikler, Zeytinburnu Çırpıcı Mahallesi kentsel dönüşüm alanında; 75 parsel üzerindeki toplam 69 binaya uygulandı.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, sürecin tıkanması sebebiyle Nisan 2019 tarihi itibarıyla malikler ve müteahhit tarafından Zeytinburnu Belediyesinin sürece müdahil olmasının ve sorunun çözümüne katkı sağlanmasının istendiği ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünün sürece katıldığını belirtti.
Veliefendi ve Çırpıcı mahallelerinde yer alan çalışma alanında toplam 6 bin 579,75 metrekare yüzölçümlü 75 adet parsel üzerinde 69 bina; 288 konut, 4 işyeri olduğunu dile getiren Ömer Arısoy, şöyle konuştu:
"Çırpıcı Mahallemizi kapsayan depreme karşı riskli yapıların dönüşümü için önemli adımlar attık. Bu mahallemizde, özel sektör tarafından 2016 yılında başlatılmış bir uygulama vardı. Zeytinburnu'muz için göreve başladığımızda, buradaki süreç durmuş ve şantiye tamamen kapanmıştı. Bölgedeki dönüşüm 2015 yılından bu yana çözüme kavuşamıyordu. Alana ait sorunları tespit ettik ve çözüm yolları oluşturduk. Hak sahipleri ile özel sektör arasında arabuluculuk yaptık. Böylece projeyi sürdürülebilir hale getirdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın onayı ile yeni imar planını yürürlüğe sokarak çalışmaların hızlanmasını sağladık."
Ömer Arısoy, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Müteahhit firmanın malikler arasında adaletsiz hak dağıtımı yapmasından dolayı proje çözümsüzlükle sonuçlandı. Firma, sözleşme gereği maliklere vermesi gereken hakların günümüz piyasa koşullarında mümkün olmadığını gerekçe göstererek proje uygulamasını gerçekleştiremedi. Yıllardır süregelen bu adaletsiz hak dağıtımı ve plan sorununu aşmak için büyük bir özveri ile çalıştık. İlçemize sunduğumuz 'Yeni İmar Plan Notları'nı yürürlüğe sokarak toplam inşaat alanı tekrar hesaplandı ve hak sahipleri arasındaki adaletsizlikler giderildi. Malikler ve müteahhit arasında daha önce yapılmış olan sözleşmelerin büyük bir çoğunluğu ile zeyilname yapıldı. Bu sayede sorunlar aşılarak 75 parselde, kentsel dönüşümün önünü açmış olduk."
Kira yardımları 48 aya kadar uzatılıyor
Riskli yapıda bulunan toplam 95 hak sahibine kira yardımının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verildiğini kaydeden Ömer Arısoy, ayrıca firmanın, sözleşme koşullarının getirdiği usullere göre anlaşma sağladığı bazı maliklere de kira yardımı yaptığını fakat 2019 itibarıyla hak sahiplerinin kira yardımı almadığı ve mağduriyetlerinin sürdüğünü belirtti.
Yaşanan mağduriyetin çözümlenebilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını kaydeden Ömer Arısoy, "Görüşmeler neticesinde kira yardımı almaya hak kazanan maliklere, yasal işlemlerin tamamlanmasının ardından kira yardımlarının 48 aya kadar uzatılacağı müjdesini verebiliriz." dedi.
Ömer Arısoy, ilçede toplamda 5 ayrı bölgede kentsel dönüşüm uygulamalarının sürdüğünü kaydederek, yaklaşık olarak 85 bin metrekarelik alanda 1500'e yakın bağımsız bölüm dönüşümünün tamamlanmasını hedeflediklerini bildirdi.