Zeytinde yaşanan 'yok yılı' zeytinyağına nasıl yansıyacak? Sıkıntı yaşanacak mı?
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik ilave tedbirlerin artırılmasına yönelik bir takım değerlendirmede bulundu. İşte haberin ayrıntıları...
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, Türkiye'nin iç ve dış zeytinyağı arzında sıkıntı yaşanmayacağını kaydederek, "Elimizde geçen sene kırılan ihracat rekorunu tekrar kırmaya yetecek kadar zeytinyağımız olacak." diye konuştu.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, zeytinyağında 2022-2023 sezonundan yaklaşık 200 bin ton devir stoku olduğunu belirterek, bu senenin zeytin üretiminde "yok yılı" olmasına karşın ülke stoklarında herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını belirtti.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, geçtiğimiz sene Türkiye'de toplam 450 bin tonu bulan arz gerçekleştirildiğine kaydederek, şöyle konuştu: "Bunun yaklaşık 150 bin tonunu ihraç ederek bir rekora imza atmış, 150 bin ton da iç tüketim yapılmıştı. Devir stoklarla beraber yaklaşık 150-200 bin ton ile 2023-2024 sezonuna giriyoruz. Bu dönemde zeytin üretiminde 'yok yılı' ortalamalarında seyretse bile geçtiğimiz sezonun iç ve dış tüketimini karşılayıp bir sonraki senenin önemli miktarda devir stok verecek kadar zeytinyağımız olacaktır. Ayrıca elimizde çok fazla ihracat yapacak kadar miktar mevcut. Yani iç ve dış zeytinyağı arzında sıkıntı olmayacak. Elimizde geçen yıl kırılan ihracat rekorunu tekrar kırmaya yetecek kadar zeytinyağımız olacaktır." dedi.
Tan, 2023-2024 döneminde devir stoku da dahil edildiğinde arz bakımından İspanya'dan sonra Türkiye'nin ikinci sırada olmaya devam edeceğini bildirerek, İspanya ve İtalya'nın geçen sezon olduğu gibi bu sezon da üretim sıkıntısı yaşayacağını kaydetti.
AMBALAJ İHRACAT TEŞVİK EDİLMELİ
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, ambalajlı yağ ihracatının artırılması için dökme yağ ihracatının azaltılmasının kesin çözüm olmadığını dile getirerek, ambalajlı ve kutulu ihracatın teşvik edilmesi gerektiğini bildirdi. Ambalajlı ihracatta önceden tonda dolar bazında 250-1000 dolar yardım yapıldığını hatırlatan Tan, dökme zeytinyağı ihracatını yasaklamak için fon konulabileceğini, devletin buradan gelir elde edebileceğini ve bunu da ambalajlı ihracatta teşvik olarak kullanılabileceğini anlattı.
Zeytinyağı alacaklara kara haber! Zeytinyağı fiyatları fırladı, tüketim çakıldı!
Zeytinyağı fiyatları dibi gördü! 214,90 TL'lik zeytinyağı 89,90 TL'ye düştü!