04 / 05 / 2024

Zeytinyağı alacaklara kara haber! Zeytinyağı fiyatları fırladı, tüketim çakıldı!

Zeytinyağı alacaklara kara haber! Zeytinyağı fiyatları fırladı, tüketim çakıldı!

Avrupa’da zeytinyağı fiyatları kuraklığın etkisiyle yükseldi. Zeytinyağı fiyatlarındaki artış hayat pahalılığıyla mücadele eden Avrupalıların tüketimini negatif yönde etkiledi. Avrupa Birliği’nce yapılan açıklamada yeni sezonda bölgedeki zeytinyağı tüketimin yüzde 6 oranında düşeceği belirtildi.



Dünyanın en fazla zeytinyağı üretiminin gerçekleştiği Avrupa ülkelerinde meydana gelen aşırı sıcaklar ve kuraklığın ürüne verdiği zarar yüzünden zeytinyağı fiyatlarında belirgin artışlar yaşandı. Zamlanan fiyatların etkisiyle bölgedeki zeytinyağı tüketiminde düşüş yaşandı.

İklim değişikliği ve bunun yanı sıra, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık ve düşük yağış miktarı diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi zeytini de negatif etkiliyor.

Özellikle Akdeniz'e komşu Avrupa ülkelerinde yaz aylarının kurak ve sıcak geçmesi zeytin ve zeytinyağı üretiminin azalmasına sebep oluyor.

Zeytinyağı alacaklara kara haber! Zeytinyağı fiyatları fırladı, tüketim çakıldı!

FİYATLAR İKİ KATINA ÇIKTI

Sözcü gazetesinin haberine göre, dünya zeytinyağı üretiminin 3’te 2’sinin gerçekleştiği ve büyük bir tüketici konumunda olan Avrupa ülkelerinde zeytinyağı fiyatlarının artması tüketimde azalmaya sebep oldu.

Meydana gelen aşırı sıcaklar ve kuraklığın ürüne verdiği zarar yüzünden zeytinyağı fiyatları 2022’de yaklaşık iki katına çıktı. Fiyat baskıları ve hayat pahalılığı krizinin etkileriyle ise zeytinyağı tüketimi negatif yönde etkilendi.

Bloomberg Opinion’dan Javier Blas kısa süre önce konuya ilişkin yazdığı yazıda, “Bölgedeki birçok aile için zeytinyağı fiyatı, yüksek enflasyona karşı verilen mücadeleyi sembolize eder duruma geldi” ifadelerini kullandı.

TÜKETİMDE YÜZDE 6’LIK DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Avrupa Birliği’nce geçen hafta yapılan açıklamada, bölgedeki tüketimin yeni başlayan sezonda yüzde 6 oranında düşeceği ifade edildi.

Süren kuraklığın ardından fiyatların bu sezonda da yüksek olacağı ve Avrupa Birliği’nin ihracatında 2022’ye kıyasla yaklaşık yüzde 10 düşüş yaşanacağı kaydedildi.

Zeytinyağı alacaklara kara haber! Zeytinyağı fiyatları fırladı, tüketim çakıldı!

TÜRKİYE’DE DE FİYATLAR ARTTI

Öte yandan, kuraklığın vurduğu global zeytinyağı fiyatları peş peşe yeni rekor seviyelere ulaşırken, fiyatlardaki bu artış Türkiye'ye de sıçradı.

Global üretimde yaşanan sorunların Türkiye'ye olan talebi artırması ve aynı zamanda, yurt içinde döviz kurunda meydana gelen artışların maliyetlere yansıması gibi sebeplerle iç piyasada da zeytinyağı fiyatları resmen uçtu.

Çeşitli marketlerdeki fiyat değişimlerine bakıldığı zaman da 5 litrelik teneke zeytinyağı fiyatlarının 1.500 TL’nin üzerine seyrettiği görülüyor.

SGK’dan flaş duyuru! Ayda 3 emekli maaşı almak artık mümkün! Tüm detaylar peş peşe açıklandı!  

Vadeli mevduat hesabıyla bir ayda ne kadar kazanırsınız? İşte banka banka vadeli mevduat hesabı...

CarrefourSA’dan 30’ncu yıl indirimleri! Yudum ayçiçek yağı 184,90 TL’ye, toz şeker 142,90 TL’ye düştü!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön