05 / 05 / 2024

Zeytinyağı ve pirina yağının analiz metodunda değişiklik

Zeytinyağı ve pirina yağının analiz metodunda değişiklik

Zeytinyağı ve pirina yağının analiz metotlarında Avrupa Birliği (AB) normlarına göre yeni bir düzenlemeye gidildi. Böylece, Resmi Gazete' de yayımlanan tebliğe göre, zeytinyağı ve pirina yağının analiz metotlarında düzenleme gerçekleşti.



Tarım ve Orman Bakanlığınca "Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı Ve Pirina Yağı Analiz Metotları Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, zeytinyağı ve pirina yağının analiz yönteminde Zeytinyağının Pazarlama Standartlarının Uygunluk Kontrolleri ve Analiz Metotlarına İlişkin olarak 29 Temmuz 2022 tarihli ve (AB) 2022/2105 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü dikkate alınarak yürürlüğe girdi. Halen faaliyet gösteren ve tebliğ kapsamında yer alan resmi kontroller için gıdalarda analiz yapan kurum ve kuruluşlara, 1 Haziran 2024 tarihine kadar uyum süresi tanındığı belirtildi.

Buna göre 20 Kasım 2014 tarihli ve 29181 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Analiz Metotları Tebliği (Tebliğ No: 2014/53) yürürlükten kaldırıldı.

Zeytinyağı ve pirina yağının analiz metodunda değişiklik

FİYATLAR YÜKSELİYOR

Zeytinyağı fiyatları artarak yükseliyor ve durdurulamaz bir hal aldı. Öte yandan, petrol gibi küresel bazda ticareti yapılan zeytinyağı, maalesef küresel bir sorun haline gelmeye başladı. Kuraklığın İspanya’yı vurması buna karşın sellerin İtalyayı etkilemesi, Portekiz ve Yunanistan’da zeytin mahsullerini yok etmesi bu sene içinde Avrupa Birliği üyeleri ile ticari bağı olan ülkelerde fiyatlarını arttırmıştı.

EN UCUZ ZEYTİNYAĞI TÜRKİYE'DE

İspanya’nın zeytinyağında 1.2 milyon 1.7 milyon arası üretim yıllarına alışık bir ülke olduğuna dikkat çeken Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan şöyle konuştu: “Yarısını ihraç ediyor ve yarısını da tüketiyor. Bu yıl 675 bin ton rekolte öngörülüyor. Yüzde 60 bir kayıp var. İki yıldır bu devam ediyor. İspanya rekolte azlığını diğer ülkelerden karşılamak durumunda. Dünyada en ucuz zeytinyağı fiyatı Türkiye’de. İhracatta ve fiyatlamada dengeli gidilmeli yoksa zeytinyağı üreticilerinin hepsi batar."

TÜRKİYE'NİN EN İYİ ZEYTİNYAĞI HANGİSİ?

Türkiye'de en iyi zeytinyağı ünvanını Nova Vera, 2022 sıralamasında yamalak sarısı zeytinyağı ile 720 puan alarak Türkiye'nin 'en iyi zeytinyağı' olarak kaydededildi.

Zeytinyağı fiyatı durmuyor, 10 bin dolarlık tarihi zirve korkusu

Zeytinde yaşanan 'yok yılı' zeytinyağına nasıl yansıyacak? Sıkıntı yaşanacak mı?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön