27 / 04 / 2024

Zeytinyağı fiyatı durmuyor, 10 bin dolarlık tarihi zirve korkusu

Zeytinyağı fiyatı durmuyor, 10 bin dolarlık tarihi zirve korkusu

Yaşanan kuraklık ve kötü hava koşulları nedeni ile fiyatı çok fazla yükselen zeytinyağı küresel bir sorun haline geliyor. Akdeniz zeytinyağının en büyük alıcısı olan Amerika'da metrik ton ücreti 9 bin doları geçti, fiyatlar seneye 10 bin dolarlık tarihi zirveyi de aşabilir.



Zeytinyağı fiyatları yükseliyor ve durdurulamaz bir hal aldı. Petrol gibi küresel olarak ticareti gerçekleşen zeytinyağı, küresel bir sorun haline gelmeye başladı. Kuraklığın İspanya’yı vurması, sellerin İtalya, Portekiz ve Yunanistan’da zeytin mahsullerini yok etmesi sene içinde Avrupa Birliği üyeleriyle ticari bağı olan ülkelerde fiyatlarını yükseltmişti.

Buna göre yaşanan kriz şimdi de Akdeniz zeytinyağının en büyük alıcısı olan Amerika Birleşik Devletleri’ne de yansıdı. Dünyanın önde gelen gazetelerinden New York Times, yayınladığı “Zeytinyağı fiyatları neden artıyor?” başlıklı analiz haberinde zeytinyağının metrik ton ücretlerinin çok fazla tırmanışına dikkat çekti: “Ham petrol Ortadoğu için neyse, zeytinyağı da Güney Avrupa için odur. Çünkü küresel zeytinyağı üretiminin yarısından fazlası Güney Avrupa’da olur. Amerika Birleşik Devletleri de tükettiği zeytinyağının neredeyse tamamını başta İspanya ve İtalya'dan ithal eder.” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan “Küresel zeytinyağı fiyatları geçtiğimiz sene iki katından fazla yükselerek rekor seviyelere geldi” yorumunu yapan gazete, geçen sene 9 dolar olan 750 mililitrelik bir zeytinyağının bugün 11 dolardan satıldığına kaydetti: “Bu da yüzde 22 yükseliş demek.” Korkutucu olan ise zaten artan bu fiyatların durmayacak olması. Çünkü bu ay başlayan Avrupa hasadında ciddi rekolte kaybı sürüyor" dendi.

Zeytinyağı fiyatı durmuyor, 10 bin dolarlık tarihi zirve korkusu

dunya.com'dan Emre ERgül'ün haberine göre; Avrupa Komisyonu, “Birlik üyelerindeki zeytinyağı üretimi geçen sezon yapılan üretimden yüzde 40 daha az gerçekleşecek” diye kaydetti. Buna göre durumun olumsuz tarafı şöyle belirtildi; İspanya ve Yunanistan’ın bazı bölgelerinde silahlı çeteler depo basıp zeytin çalmaya başladı." denildi.

EN UCUZ ZEYTİNYAĞI TÜRKİYE'DE

İspanya’nın zeytinyağında 1.2 milyon 1.7 milyon arası üretim yıllarına alışık bir ülke olduğuna dikkat çeken Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan şöyle konuştu: “Yarısını ihraç ediyor ve yarısını da tüketiyor. Bu yıl 675 bin ton rekolte öngörülüyor. Yüzde 60 bir kayıp var. İki yıldır bu devam ediyor. İspanya rekolte azlığını diğer ülkelerden karşılamak durumunda. Dünyada en ucuz zeytinyağı fiyatı Türkiye’de. İhracatta ve fiyatlamada dengeli gidilmeli yoksa zeytinyağı üreticilerinin hepsi batar."

Zeytinde yaşanan 'yok yılı' zeytinyağına nasıl yansıyacak? Sıkıntı yaşanacak mı?

Zeytinyağı alacaklara kara haber! Zeytinyağı fiyatları fırladı, tüketim çakıldı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön