12 / 05 / 2024

Ziya Özel: Kentsel dönüşüm herhangi bir yere kayıtlı olmayan esnaf için büyük tehlike!

 Ziya Özel: Kentsel dönüşüm herhangi bir yere kayıtlı olmayan esnaf için büyük tehlike!

Küçükköy Marangozlar Mobilyacılar ve Bilumum Ağaç İşleri Esnaf Odası Başkanı Ziya Özel, merdiven altı çalışan esnafa odalara üye olma çağrısında bulundu



Meslek odalarının esnafa hakkaniyetle ve en iyi ve en doğal biçimde hizmet etmek için kurulduğunu söyleyen Özel, yeni çıkarılan kentsel dönüşüm yasasını değerlendirdi. 


Kentsel dönüşümün herhangi bir yere kayıtlı olmayan esnaf için büyük tehlike olabileceğini söyleyen Ziya Özel, "kentsel dönüşüm ve global ekonomi diye hep feryat ettik. İşte geldi kapıyı çalıyor! Yeni kanun ne diyor? Meskun mahali boşalt. Git imalatı sanayi de yap, artık ben seni istemiyorum. Çünkü ben Avrupa standardı yaşam tarzıyım. Ben kendini yenilemeyen hiç bir esnaf, zanaatkar ve firmalara açık değilim. Sese, gürültüye, toza kısaca çağ dışı imalata karşıyım" dedi.


Kentsel dönüşümle birlikte imalatçı işyerlerinin sanayi bölgelerine taşınmasını teşvik edeceğine dikkat çeken Özel sözlerine şöyle devam etti:


Esnaf için artık tehlike çanları çalmaya başladı. Lütfen, artık kendimize gelelim, gözümüzü açalım, artık işi şansa bırakmayalım. Sonra çok üzülürsünüz. Kentsel dönüşüm yasası ile imalatçı esnafın ruhsatları artık geçerliliğini kaybetti hiç bir değeri kalmadı. Ustalık yani 'Teknik Yeterlilik Belgen' yoksa artık kurumsal iş alamazsın. Mimarlarla çalışamazsın. Kısaca şunu belirtelim, eğer bu mesleği yapacaksak, sırtımızı dayayacak kamu kurumu niteliğinde olan oda kaydımız olmalıdır. Eğer kaydımız yoksa yalnızız demektir.


Globalleşen dünyada küçük esnafın da organize olması gerektiğinin altını çizen Küçükköy Marangozlar Mobilyacılar ve Bilumum Ağaç İşleri Esnaf Odası Başkanı Ziya Özel, esnafın güçbirliği yapmadığı takdirde, büyük sermayeli şirketler tarafından ezileceğini söyledi.


Küçük esnafın birleşerek hakkını araması gerektiğini dile getiren Özel, "Eğer benim dükkanım var diyorsan. Ve sonuç olarak da dükkanın ilkelse, senin belgen yoksa, yanındaki çırak veya çocuğunun mesleki eğitim kaydı, senin sicil kaydın veya iş yeri ruhsatın yoksa ve hiçbir KOBİ kredisinden yararlanamıyorsun" dedi.


Star


Geri Dön