22 / 12 / 2024

Ziya Yılmaz: Türkiye'ye güveniyoruz, yatırımlara devam ediyoruz!

Ziya Yılmaz: Türkiye'ye güveniyoruz, yatırımlara devam ediyoruz!

İstanbul Nişantaşı ve Çekmeköy'de ihale ile aldığı arsalarla dikkatleri çeken DAP Holding'in Başkanı Dr. Ziya Yılmaz, "Bundan 30-40 yıl sonrasının yapılarını inşa eden bir vizyonla ülke ekonomisine katma değer sağlamayı sürdürüyoruz" diyor. 



Gayrimenkul sektörünün durgunluk yaşadığı tartışmalarının yaşandığı bir dönemde İstanbul’da Çekmeköy ve Nişantaşı’nda aldığı iki ihaleyle dikkatleri çeken DAP Yapı, yeni projeler için Türkiye genelinde arazi arayışını sürdürüyor. DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ziya Yılmaz, geçen yıl sektörde 1 milyon 40,9 bin adetlik rekor konut satışını hatırlatarak, “Ülkesine güvenen bir sektör oyuncusu olarak güçlü finansal yapımızla yatırımlarımıza devam ediyoruz. Biri İzmir’de ve ikisi İstanbul’da olmak üzere üç projemizin inşası devam ediyor. Tamamlanan projelerimizin teslimleri devam ediyor. Bunun yanı sıra biri Nişantaşı, diğeri Çekmeköy olmak kaydıyla bir haftada iki ihale birden kazandık. Bundan 30-40 yıl sonrasının yapılarım inşa eden bir vizyonla ülke ekonomisine katma değer sağlamayı sürdürüyoruz” diyor.

Ziya Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre, DAP Yapı son iki yılda 4 bin 600 konutun teslimini gerçekleştirdi. Kurulduğu günden bu yana İstanbul’da on binlerce konut üreten DAP Yapı’nın Adam Kule, Taksim Petek ve İstMarina projelerinde yaşam başlarken, Validebağ Konaklan, Teras Kule ve DAP  İzmir  projelerinin inşası devam ediyor. Şirket ayrıca, İstanbul’da Maslak, Beykoz ve Ünalan’da kentsel dönüşüm projelerine başlamayı planlıyor. DAP Yapı,

Emlak Konut tarafından ihaleleri gerçekleştirilen Nişantaşı’ndaki arazi ihalesini 1 milyar 763 milyon 750 bin TL bedelle, Çekmeköy arazi ihalesini ise 1 milyar 111 milyon 100 bin TL bedelle kazandı. İhaleleri değerlendiren Ziya Yılmaz, Türkiye’ye olan güvenlerini gösterdiklerini söylerken, arazi alma iştahlarının sürdüğünü belirtiyor. Yılmaz, kriterlerine uygun arsa bulduklarında proje geliştirmek istediklerini ifade ediyor.

İstanbul ve İzmir’de 700 bin metrekareye yakın arsaları olduğunu kaydeden Ziya Yılmaz, buralarda 13 milyar TL’lik proje geliştirmeyi planladıklarını söylüyor. Validebağ ve DAP İzmir projelerinin yüzde 70’inin satıldığını kaydeden Yılmaz, hükümetin gayrimenkulü destekleme adımlarının ve indirimlerin sektörü hareketlendirdiğini söylüyor. Geçtiğimiz aylarda Gedik Üniversitesi’nden fahri doktora ünvanı alan Dr. Ziya Yılmaz Fortune Türkiye'den Ayfer Yıldız'ın sorularını yanıtladı.

İstanbul Nişantaşı ve Çekmeköy'de aldığınız arsalarla dikkatleri çektiniz. Devam eden ve başlayacağınız projelerden bahseder misiniz?
2017 ve 2018’in ilk 6 ayını iş geliştirme ve yatırım yılı olarak ilan etmiştik. Devam eden projelerimizi tamamlayıp teslim ediyoruz. Şu anda en büyük projelerimizden biri olan IstMarina’da konut ve ofisleri teslim ediyoruz. Geçen yıl İzmir projesine başladık. Ayrıca, İzmir Mavişehir ve Çeşme’de de proje geliştiriyoruz. İstanbul’da Beykoz,

Pendik, Maslak ve Ünalan Mahallesi’nde de çalışmalarımız devam ediyor. Validebağ ve Teras Kulenin inşaatı devam ediyor. Bunlar da 2019’da bitecek. Emlak Konut’tan aldığımız ihalelerle elimizde yaklaşık 13 milyar TL’lik iş hacmimiz bulunuyor.

Nişantaşı'ndaki arsa üzerinde nasıl bir proje düşünüyorsunuz? Projenin metrekare fiyatı ne olur?
Nişantaşı’nın dokusunu uygun, yerel mimariyi yansıtan hem İstanbul’a hem de ülkemize yakışan bir proje gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Bunun için bir yarışma düzenleyeceğiz. Yüzde 90’ımn konut olmasını planlıyoruz. Hem site ortamını hem de Nişantaşı kültürünü yaşatsın istiyoruz. 40-50 yıl sonra da yüzü eskimeyecek bir proje geliştirmeyi düşünüyoruz. Fiyat konusunda ise o bölgede metrekaresi 10 bin doların altında proje yok. Biz de ona göre bir fiyat belirleyeceğiz. Projeye 2019’da başlarız.

Projelerinizin diğer firmalardan farkı nedir?
Projelerimizde simgeler kullanarak imzamızı atıyoruz. Örneğin, Dalga projesinde sudan esinlendik. Avrupa'dan ödül aldı. Burgu, dünyada 108 derece dönen tek binadır. Adam Kule insana benziyor. Z Ofis ile dünyanın en büyük Z harfini yaptık. S Kuleler yaptık. Hitit Vazosundan esinlenerek Vazo Kuleyi yaptık. Tüm projelerimizde bir simge kullanmayı seviyoruz. Diğer yandan,

30 katın üzerinin Türkiye’nin gerçeğini yansıtmadığını düşünüyorum. Bu nedenle 30 katın üzerine çıkmıyoruz. Sadece IstMarina’da 40 kat var ama baktığınızda o yüksekliği vermez.

İstanbul dışında İzmir ve Çeşme'de projeleriniz var. Başka illerle de ilgileniyor musunuz?
Özellikle 1 milyon ve üzeri nüfusu olan illerle ilgileniyoruz. İstanbul dışı ilk projemizi İzmir’de geliştirdik. Fırsatlar çıkarsa başka illerde de olmak isteriz.

Arazi almaya iştahınız var...
Her zaman var. Uygun arazi olursa yani kriterlerimize uyuyorsa proje geliştirmek isteriz tabi ki...

Sektörde durgunluk olduğu söyleniyor. Diğer yandan hükümetin de destekleri oldu. Bunun etkileri hissediliyor mu?
Hükümet iki senedir KDV indirimiyle sektörümüzün hareketlenmesini sağlıyor.

Ayrıca, faizlerin yüzde 0.98’e düşürülmesi de sektöre ayrı bir ivme kazandırdı. Dolardaki sert hareketler kampanyaların etkisini biraz hafifletse de destekler sektörümüze pozitif yansıyor. Geçen yıl sektörde 1 milyon 409 bin konut satışıyla rekor kırıldı. Bu yıl da 1 milyon 450 binleri görürüz diye düşünüyorum. Rakamlara baktığımızda durgunluktan bahsedenleyiz. Ancak bölgesel durgunluk olabilir. Ama bu geneli yansıtmıyor.

Peki bu kadar konutu kim alıyor? Yatırım için mi alınıyor yoksa oturmak için mi?
Türkiye’deki konutların yüzde 65-70’ini depreme dayanıksız binalar oluşturuyor. Bunların tamamının değişmesi gerekiyor. İnsanların alım gücü arttığı zaman konutunu değiştirmek istiyor. Yani, apartmandan ziyade sitelerde yaşamak istiyor. Sosyal tesisi, kapalı otoparkı, güvenliği, misafirini ağırlayacağı alanları olsun istiyor. Talep her zaman var. Diğer yandan, evlenen ve boşananlar nedeniyle yılda 700 bin konut ihtiyacı bulunuyor. Buna nüfus artışını ve ev yenilemeleri eklediğimizde talep 1 milyon 400 binleri aşıyor.

Yabancılar sektöre ilgi gösteriyor mu? 1 milyon dolarlık ev alana vatandaşlık verme şartının 300 bin dolara indirilmesi gündemde. Bunun sektöre etkisi ne olur?
Bu konudaki yasa daha çıkmadı. Yabancıların Türkiye’ye ilgisi hiçbir zaman azalmaz. Geçen yıl 22 bin 200 adet konut satışından 4.6 milyar dolar gelir elde edildi. Bu yılın ilk aylarında ise yabancıya konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artmış durumda. Bu yılki satışların geçen yılı aşmasını bekliyoruz. ABD geçen yıl yabancılara 153 milyar dolarlık konut satmış. İspanya yabancıya konut satışından 25 milyar dolar, Yunanistan 20 milyar dolar gelir elde etmiş.

Biz 4.6 milyar dolarlık geliri rahatlıkla yukarı taşıyabiliriz. Bunun için bir önerimiz var. Bir fon oluşturulsun. Emlak Konut, TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm fonu var. Turizm Bakanlığı’nın Türkiye’yi tanıtım fonu var. 20-30 büyük firma biraraya gelerek bir müdürlük oluşturulsun. Türkiye’den konut alabilecek potansiyel ülkeleri belirleyelim. Örneğin, Suudi Arabistan Karadeniz’i mi seviyor, onlara Karadeniz’i tanıtalım. İngiliz’ler Akdeniz’i mi seviyor, onlara orayı tanıtalım. Hangi ülkenin vatandaşı Türkiye’de nereyle ilgiliyse bir kampanya ile o bölgeleri anlatalım. Bu 20-30 firma da o ülkelerde kendi ofisini açsın. Geçen sene elde yabancıya mülk satışından edilen 4.6 milyar dolarlık geliri 3-5 sene içinde çok rahatlıkla 15-20 milyar dolara çıkartabiliriz. O kaynağı ülkemize getirebilirsek depreme dayanıksız konutlar da bir an önce dönüşebilir. Kentsel dönüşüme 700 milyar  TL harcanması gerekiyor. Bu nedenle bizim yabancıya konut satışına biraz daha kafa yoruyor olmamız gerekiyor.

5 yıl sonra şirketinizi nerede görüyorsunuz? Yurtdışına açılma planlarınız var mı? Varsa, hangi bölgeler?
5 yıl sonra en az 10 bin çalışanı olan, yurtdışına da açılmış, en az 2-3 ülkede proje geliştiren bir firma olmayı hedefliyoruz. Şu anda yurtdışında incelemelerimiz sürüyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde proje geliştirmek istiyoruz. Bugüne kadar Türkiye’de yapılacak çok iş olduğu için yurtdışı faaliyetlerine ağırlık veremedik. Hâlâ Türkiye’de yapacak çok işimiz var, Ama artık hem kendi ülkesinde konut geliştiren hem de buradaki deneyimini yurtdışına taşıyan bir firma olmak istiyoruz. 2-3 yıl içinde markamızı yurtdışına taşımayı ı planlıyoruz. 

Web: https://dapyapi.com.tr/


Geri Dön