28 / 04 / 2024

Zonguldak Tios antik kentinde konut mu inşa edilecek?

Zonguldak Tios antik kentinde konut mu inşa edilecek?

Karadeniz'in kıyısında yer alan ve antik kent özelliğine sahip olan Zonguldak Tios'ta  bulunan 1. derece sit alanı, 3. dereceye düşürüldü. Böylelikle kentte inşaat yapılabilecek. 



Zonguldak'ta Filyos Limanı'nın yanı başında yer alan denize sıfır Tios kentinde 1. Derece Arkeolojik Sit alanı, 3. dereceye düşürüldü.

Sözcü'den Yusuf Demir'in haberine göre; Filyos Kalesi arkasında bulunan araziyle ilgili olarak  Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Hazine’ye ait toplam 62 dönümlük parselin 56 dönümünün 3. dereceye düşürülmesi yönünde karar verdi.

İnşaatın önü açıldı

Kurul kararında arazide 101 adet sondaj açıldığı ifade edilerek bulunan Roma dönemine ait lahit, taş sandık ve kiremit mezarların taşınabiliceği dromoslu yer altı mezar odalarının yerinde korunması gerekli yapılar olduğunun altı çizildi. Kararda “Söz konusu parsele ilişkin komisyon raporu eki haritaya uygun olarak 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine karar verildi” ifadeleri yer aldı. 

Alınan bu karar ile  56 dönümünün derecesi düşürüldü. Böylelikle söz konusu alanda inşaatın önü açılmış oldu. 

Zonguldak Tios antik kentinde konut mu inşa edilecek?

Konut mu inşa edilecek?

Filyos Limanı’nın bulunduğu Tios antik kentinde çeşitli çalışmalar yapan arkeolog Prof. Dr. Sümer Atasoy , “3. dereceye düşürülen arazide konut yapılacağı söyleniyor.” dedi.

Prof. Dr. Atasoy Filyos ile ilgili şunları söyledi: 

3. derecede sit alanına çevrilecek olan arazi denizden 50 metre yüksekte muhteşem bir arazi. 2011 yılına kadar Elektronik Radar Mevzi Komutanlığı’nın yer aldığı tepedir. Artık burada inşaat yapılabilecektir.

Eğer iddialar doğru ise, konut inşa edildiği takdirde inşaat sırasında daha önce örneklerini gördüğümüz ve bahçede sergilenen sütun ve mermer yazıtlı levhaların devamının geleceği, burada bir tapınağın ve mezarların ortaya çıkacağı büyük ihtimal dahilindedir.”

2 bin 700 yıllık geçmişi bulunuyor

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinin Filyos beldesinde; M.Ö. 6-7’nci yüzyıllarda kurulduğu düşünülen Tieion Antik Kenti'nde kaledeki sarnıc ile birlikte 5 bin kişilik tiyatro gibi eserlerin gün yüzüne çıktığı önceki yıl açıklandı.  20 kişilik ekibin sürdürdüğü çalışmalarda, Karadeniz'in kıyısındaki üzerine modern şehir inşa edilmemiş tek antik kent olma niteliğine sahip olan Tieion Antik Kenti, bölge tarihi konusunda önemli bilgiler sundu. Tieion Miletoslular tarafından kurulmuş bir Helen kolonisi olarak tanınıyor. 


 


Geri Dön