27 / 12 / 2024

Zonguldak'ta bal dolum tesisi açılış töreni yapıldı!

Zonguldak'ta bal dolum tesisi açılış töreni yapıldı!

Bahri Yılmaz:"57 bin profesyonel arıcı, 6,5 milyon civarında arı kovanı ve yıllık 94 bin ton bal üretimiyle Çin'in ardından dünyada ikinci büyük arıcı ülkesi olduk" dedi.



Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Bahri Yılmaz, 57 bin profesyonel arıcı, 6,5 milyon civarında arı kovanı ve yıllık 94 bin ton bal üretimiyle Çin’in ardından dünyada ikinci büyük arıcı ülkesi olduklarını söyledi. 


Yılmaz, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının (BAKKA) desteğiyle yürütülen "Profesyonel Arıcılıkta İkinci Adım Kestane Balımız Markalaşıyor Projesi" kapsamında Ereğli ilçesindeki bal dolum tesisinin açılışında, Anadolu'nun bal veren bitkilerin yüzde 70'inin gen merkezi olduğunu anlattı. 


Anadolu’nun hem arı hem de ballı bitkiler yönünden zengin olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:


"57 bin profesyonel arıcı, 6,5 milyon civarında arı kovanı ve yıllık 94 bin ton bal üretimiyle Çin’in ardından dünyada ikinci büyük arıcı ülkesi olduk. Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Orman ve Su İşleri, Kültür ve Turizm ile İçişleri Bakanlığıyla çeşitli projeler yürüttük. Arının A'dan Z'ye kadar her bilgisi kayıt altına alınıyor. Eskiden ormanlara girmek yasaktı. Şimdi arıcılar ormanlarda 12 ay konaklayabiliyor. Bunlarla ilgili hem yönetmelikler hem de çalışmalar yapılıyor. Bizim her yıl strateji çalışmamız var. Uyguladığımız programlardan sonuç almaya başladık."


- "Türkiye, dünya arıcılık kongresine ev sahipliği yapacak"


Türkiye'de 2017'de Dünya Arıcılık Kongresi yapılacağına işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:


"Cebinde parası olan 5 bin kişi İstanbul’a gelecek. Biz bu kongreyi Kültür ve Turizm ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ve Başbakanlığımızın desteğiyle aldık. Güney Kore'ye giderek eylül 2015'te dönem başkanlığını alacağız. Biz bu işleri arıcı üyelerimizle yapıyoruz. Dünyada en iyi örgütlenmiş arıcı birliğiyiz. Bundan da gurur duyuyoruz. Birçok projemiz var. Her yıl İstanbul’da fuar düzenliyoruz, Türkiye’de pek çok noktalarda kongreler düzenliyoruz. Balın tanıtımıyla ilgili çalışmalarımız da devam edecek.”


Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik de Türkiye’de ilk defa balda izlenebilirliğin sağlanacağını söyledi.


"Zonguldak’ın belde ve köylerinde üretilen her bala verilecek kod numarasında üreticinin adı, soyadı, telefon numarası bulunacak" diyen Çelik, "Kozlu, Kilimli, Gökçebey, Ereğli ilçelerinin yanı sıra Zonguldak'ın belde ve köylerinde Ahmet Efendi'nin, Mehmet Amca'nın ürettiği ürün kendi adı, kod numarasıyla satışa sunulacaktır. Ülke içinde veya dünyanın herhangi bir yerinde markette bulunan balı eline alan kişi ilk üreticisini bilecek. Üreticinin balını bu bilinçle üretecek. Hile ve ilaç kalıntısı balımız için asla söz konusu olmayacaktır. Bu sayede ihracatın önü açılacaktır” şeklinde konuştu.


Zonguldak İli Arı Yetiştiriciliği Birliği (ZAYBİR) Başkanı Selahattin Güney de tesisin Zonguldak arıcılığının temeli olduğunu vurguladı.


Konuşmaların ardından protokol üyeleri, kurdele keserek bal dolum tesisini hizmete açtı.


AA


Geri Dön