05 / 05 / 2024

Zonguldak'taki Lavuar, Tekel ve Gümrük alanları ne olacak?

Zonguldak'taki Lavuar, Tekel ve Gümrük alanları ne olacak?

Zonguldak şehir merkezinin 3 ana noktası Lavuar alanı, eski Tekel binası ve yine eski Gümrük Müdürlüğü’nün bulunduğu alanlar boş ve atıl bir halde bekliyor.



Zonguldak şehir merkezinin 3 ana noktası Lavuar alanı, eski Tekel binası ve yine eski Gümrük Müdürlüğü’nün bulunduğu alanlar boş ve atıl bir halde bekliyor.


Lavuar alanı yıllardır boş duruyor ve bu alana bugüne kadar hiçbir çivi dahi çakılmaması tepkilere neden oluyor. Projesi de hazır olan Lavuar alanı kurumlar arasındaki uyuşmazlık sonucu yıllarca bekliyor. Eski Tekel ve eski Gümrük Müdürlüğü binaları da bir süre önce yıkılmış ancak, henüz proje ortaya çıkmadı.

Eski Gümrük Müdürlüğü binası Özel İdare ile TSO arasında takas yoluyla yapılacak, eski Tekel binasının olduğu alan ise Kızılay Kan Merkezi ile TTK binasının yıkılmasından sonra yeşil alan olarak değerlendirileceği belirtiliyor. 


Zonguldak şehir merkezinde başlayan Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında birçok bina yıkılıp, yerine yenileri yapılıyor. Bu kapsamda, şehrin gelişimi adına yapılan çalışmalar olumlu bulunurken, bazı projeler başlamadan rafa kaldırılmıştı.


Bunlardan biri de, Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nun yıllarca kömür yıkama tesisi olarak kullandığı Lavuar binasının yıkılması sonrasında, bu alanın yıllarca değerlendirilememesi, projesi hazır olmasına rağmen TTK, Belediye ve Milli Emlak Müdürlüğü’nün koordinasyon kuramaması, Lavuar alanı ile ilgili herhangi bir yatırımda bulunulamaması bu geniş bir alanın şehir içinde ucube gibi durmasına neden olmuştu.


Eski Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref döneminde, yapılan proje yarışmasında birinci gelen projenin hayata geçmesi yönünde kurumlar arasında çıkan uyuşmazlık ve Milli Emlak Müdürlüğü’nün proje üzerinde yapmak istediği değişiklik nedeniyle Belediye ile Milli Emlak Müdürlüğü’nün uyuşamaması süreci bu günlere kadar getirdi.


Lavuar alanı içerisinde bulunan 3 kulenin restore edilerek ekonomiye kazandırılması, proje kapsamında bulunan sosyal aktivitelerin yapılacağı salonlar ve yeşil alanlar bulunmasına rağmen, siyasetin de işin içine girmesi ile Lavuar alanı yıllardır sürüncemede kalmasına neden olmuştu.


Zonguldak Beledi Başkanı Muharrem Akdemir ve Türkiye Taşkömürleri Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan geçtiğimiz yıl bir araya gelmiş, alanın değerlendirilmemi konusunda mutabakata varmışlardı. Aradan geçen sürede yerel ve genel seçimler dolayısıyla Lavuar alanı projesi ile ilgili hiçbir gelişme, görüşme olmaması Lavuar alanı projesinin başka bir bahara ertelenmesine ve yıllarca yeniden gündeme getirileceği endişesi yaşanıyor.


ESKİ TEKEL BİNASI NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?

Zonguldak şehir merkezi Bülent Ecevit Caddesi üzerinde yıllarca boş ve atıl bir halde duran ve Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın girişimleri ile geçtiğimiz yılın sonlarına doğru yıkılan eski Tekel binasının da akıbetinin ne olacağı soruluyor.


Öğrenildiğine göre, eski Tekel binasının bulunduğu alanın yeşil alan olarak şehre kazandırılacak.

Kızılay Kan Merkezi ve Türkiye Taşkömürleri Kurumu’na ait binanın da yıkılarak bu alanın da şehrin önünün açılması, halkın dinlenebileceği bir alan yapılarak şehrin nefes alması sağlanacak. Bunun için de bu alanlar için henüz proje hazırlanmazken, Kızılay Kan Merkezi ve TTK’nın binasının yıkılması bekleniyor.


ESKİ GÜMRÜK BİNASI DA ŞİMDİLİK BOŞ BEKLİYOR

Zonguldak şehir merkezinden Kilimli güzergahına giden araçların adeta korkulu rüyası olan ve şehir çıkışını tıkayan eski Gümrük Müdürlüğü binasının da bir süre önce yıkımı gerçekleştirilmişti. Bu alan için İl Özel İdare Müdürlüğü binası yapımı için imar değişikliği istenmişti.


Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Zonguldak Valisi Ali Kaban ile TSO Başkanı Metin Demir bir araya gelerek eski Gümrük Müdürlüğü binası ile ilgili proje görüşülmüş, TSO binası ile eski Gümrük Müdürlüğü binasının takas edilmesi gündeme getirilmişti.


PROJE HAZIRLANMALI, ÇALIŞMALAR BİR AN ÖNCE BAŞLATILMALI

Zonguldak şehir merkezi artık nefes alması gerekiyor. Türkiye’de, Zonguldak ekonomik ve nüfus olarak küçük iller bile şehirlerinin Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında kısa sürede yeni ve görsel güzelliğe hitap eden binalar dikerken, Zonguldak’ta henüz bu tip projeler hayata geçmemesi Zonguldak’ta yaşayan ve Zonguldak’a dışarıdan gelenler Zonguldak’ı kötü bir kent olarak tanımlıyorlar.


Zonguldak’a yeni bir vizyon, yeni bir imaj kazandırmak için yıkılan binaların alanları kısa sürede değerlendirilip, yeni yapılacak bina ve yeşil alanlara görsel güzellikler de katarak hem şehrin nefes laması sağlanmalı, hem de Zonguldak’ın daha yaşanabilir bir şehir olması sağlanmalıdır.


Zonguldak Valisi Ali Kaban başta olmak üzere, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve ilgili bakanlıkların il müdürleri de işin içine girerek, siyasi iktidarın da desteğini alarak artık Zonguldak’ın değişim ve gelişimi için çaba gösterilmelidir. 


İnanış Gazetesi


Geri Dön