01 / 05 / 2024

Zorlu, beş yılda enerji yatırımını dörde katlayacak

Zorlu, beş yılda enerji yatırımını dörde katlayacak

Murat Sungur Bursa, Zorlu Enerji Grubu'nun kurulu gücünün, 2010'da, Kayseri, Lüleburgaz, Yalova ve Ankara'da bulunan doğal gaz santralleri, 7 hidrolik, 1 jeotermal ve 1 rüzgar santrali ile toplam 738 MW'a ulaştığını söyledi



ZORLU Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, Zorlu Enerji Grubu'nun kurulu gücünün, 2010'da, Kayseri, Lüleburgaz, Yalova ve Ankara'da bulunan doğal gaz santralleri, 7 hidrolik, 1 jeotermal ve 1 rüzgar santrali ile toplam 738 Megawat'a (MW) ulaştığını söyledi. Bursa, "Bugüne kadar enerji sektöründe 2 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik. Önümüzdeki 5 yılda, yatırım miktarını artırarak dört kat büyüyerek 3000 MW kurulu kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

İGDAŞ İHALESİYLE İLGİLENİYOR
Türkiye'nin 2020 yılına kadar enerji sektöründe yatırım ihtiyacı 120-130 milyar dolar düzeyinde öngörüldüğünü dile getiren Bursa, rüzgar enerjisinde ise kurulu gücün 20 bin MW'a, jeotermal gücün de 600 MW'a yükseltilmesinin planlandığını belirtti. Bursa, İGDAŞ ihalesiyle de ilgilendiklerini söyledi.
Sabah

Basında yer alan diğer haberler:

Zorlu, ‘Gözünü kağıt bürüdü’den ürktü, İsrail’de vitesi boşa aldı

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, İsrail’de yüzde 25 paya sahip oldukları Dorad Doğalgaz Çevrim Santralı’nın yapımını ABD’li Wood Group’a devrettiklerini açıkladı ve “İsrail’in sivil topluma yönelik girişimlerinin Türk kamuoyunda oluşturduğu hassasiyet günlerinde ‘gözümüzü kâğıt bürümüş’ tavrı vermekten endişe ettik” dedi.

ZORLU Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, İsrail’de Zorlu’nun yüzde 25 ortaklığının devam ettiği 800 MW’lık Dorad Doğalgaz Çevrim Santralı’nın yapımını ABD’li Wood Group’a devrettiklerini belirterek, “Orada istihdam sağlama gibi çok yönlü, çok sayıda insan gücüyle iç içe olan bir yatırım boyutundan çıkarıp, ilişkilerimizi daha noktasal, daha az insan gücü ve birliktelik gerektiren boyutlara indirgemiş vaziyetteyiz. Biz burada böylece önemli bir tavır farklılığı seçtiğimizi düşünüyoruz” dedi. Dorad Santralı için Bank Hapoalim BM ve Clal Finance Business Credit Ltd. önderliğinde birçok banka ve finans kuruluşundan 1.1 milyar dolarlık finansman sağlandığını Bursa, projenin 2013’te tamamlanmasının planlandığını vurgladı.

İnşası devredildi

Santralın yapımının Zorlu Endüstriyel tarafından yürütülmesinin düşünüldüğünü, ancak bu faaliyeti Amerikalı bir şirkete devrettiklerini kaydeden Bursa, uzun vadede İsrail’de bir adet 800 MW, iki adet 100 MW ve bir adet 50 MW kapasiteli toplam dört santralin devreye alınacağını bildirdi. Dorad Santralı’nda Zorlu Enerji’nin yüzde 25’lik payının ve Zorlu O&M’in 25 yıllık bakım ve işletme hakkının devam ettiğini, inşaaın biteceği 2.5 yıl sonraki duruma göre değerlendirme yapacaklarını kaydeden Bursa, “Gerginlikler yaşandı. Hiçbir şey yok gibi davranmayı toplumsal duyarlılıkla bağdaştırmadık” dedi.

Vitesi boşa aldık

Bu konuda hükümetten herhangi bir telkin almadıklarını da ekleyen Bursa, şunları dile getirdi: “Biz frene de basmadık, sadece vitesi boşa aldık. Herhangi bir şeyi tamamen durdurmadık ama işi hızlandırmak için özel bir gayret içinde de olmadık. Tavrımızı böyle bir ölçü içinde değerlendirebilirim. Bu işin müteahhitlik kısmından çıkmaya ve oradaki varlığımızı ortaklık oranına uygun bir işgücü düzeyine indirmeye karar verdik.”

Bakım 550 milyon dolar

Bursa, 1.1 milyar dolarlık finansmanın 300 milyon dolarlık kısmının bankalar konsorsiyumu tarafından bu proje için Zorlu Enerji’ye tahsis edildiğini söyledi. Zorlu O&M Genel Müdürü Erdoğan Güneş ise, Zorlu O&M’in Dorad Projesi kapsamında, santral faaliyete geçtikten sonra sürecek 25 yıllık bakım anlaşmasının 2011 fiyatları ile büyüklüğünün 550 milyon dolar olacağını belirtti.

2 milyar dolar daha yatıracak 4 milyara çıkacak

MURAT Sungur Bursa, Zorlu Enerji’nin kurulu gücünün 2010’da 738 MW’a ulaştığını belirterek, “Önümüzdeki beş yılda, mevcut projelerimizi hayata geçirerek kapasitemizi dört kat arttırmayı ve 3 bin MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar toplam 2 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde de yatırımlarımızın toplamı 2 milyar dolar ulaşacak” dedi. Bursa, 2011’de elektrik üretim özelleştirmelerinin gündemlerinin en üstünde yer alacağını belirterek ve önümüzdeki dönemde elektrik fiyatlarında yukarı yönlü bir baskı beklediklerini de ifade etti.
Hürriyet/Merve ERDİL


Geri Dön