19 / 05 / 2024

Zorlu Gayrimenkul'ün kültür merkezini BKM işletecek

Zorlu Gayrimenkul'ün kültür merkezini BKM işletecek

BKM, 2011 yılında New York'ta, Londra'da bulunan salonlarla yarışabilecek bir yere kavuşuyor



15 yıl önce Yılmaz Erdoğan ile Necati Akpınar'ın Beşiktaş'ta 700 kişilik küçük bir salon ile yola çıktıkları Beşiktaş Kültür Merkezi, bugün Broadway ve Londra ile yarışacak bir salona ve güce ulaştı
Bu hafta 2009 Türkiye Patent Ödülleri'nde ilk kez sanat ve edebiyat dallarında Türk Patent Özel Ödülü verildi. Tiyatrocu Yılmaz Erdoğan "Çok Güzel Hareketler Bunlar"la yarattığı marka ile özel ödüle layık görüldü. Başbakan Erdoğan ödül verirken "Onlar ülke içinde değil, küresel ölçekte başarılar elde ettiler ve bu ülkenin gururu oldular" dedi. Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) hikâyesi 94'te, Necati Akpınar ve Yılmaz Erdoğan'ın tefeciden aldıkları 13 milyar TL (o dönemin parası) borçla Beşiktaş'ta bulunan eski Mıstık Sineması'nın tiyatro salonuna dönüştürülmesiyle başlıyor. Necati Akpınar o dönem Levent Kırca ile çalışıyor, Yılmaz Erdoğan ise yazdığı oyunu sergileyecek salon arıyordu. Genel Müdür Zümrüt Arol Bekçe ise o dönem Ak Yatırım'da çalışıyordu. Ceplerinde o dönemin parasıyla 250 milyon TL olan ikili, tiyatro inşaatının 13 milyar TL'ye mal olması ile inanılmaz bir borç batağına girmiş, ancak oyunları kapalı gişe oynarsa kendilerini kurtarabileceklerdi. Büyük heyecan ve korku içinde Yılmaz Erdoğan, "Otogargara" adlı oyunla "perde" dedi. Sonunda bu oyun 4 yıl boyunca 464 kez sahnelenerek 558 bin kişi kapalı gişe oynadı ve kendisi ile Akpınar'ın hayatını kurtardı. O gün temeli atılan Beşiktaş Kültür Merkezi A.Ş zaman içerisinde bünyesinde oluşturduğu BKM film ile sinema ve televizyon yapımlarının, BKM Organizasyon ile ise farklı etkinliklerin hayata geçmesine katkıda bulundu. İşte iki kişinin büyük mücadeleler ile kurduğu bu BKM, 2011 yılında New York'ta, Londra'da bulunan salonlarla yarışabilecek bir yere kavuşuyor. BKM, Zorlu Gayrimenkul ile anlaştı. Yani Ahmet Nazif Zorlu'nun Zincirlikuyu'daki projenin içine 65 milyon euroluk yatırım ile yapacağı kültür merkezinin işletmecisi Beşiktaş Kültür Merkezi oldu. Bu proje Avrupa müzikalleri için de çekim noktası olacak. Türkiye'nin en büyük ve en modern kültür merkezinin inşa edildiğini söyleyen genel müdür, "Avrupa turnesine çıkan müzikaller, uygun sahne düzeni olmadığı için İstanbul'a gelemiyordu" diye konuşuyor.

Size teklif nasıl geldi?
Zorlu bize geldi. Teklif Levent Ergül'den geldi. Ahmet Nazif Zorlu'nun da katılımıyla muhtelif toplantılar yapıldı. Onlar klasik kongre merkezi olarak plan yapmışlar ve sonra kültür merkezi yapma fikri ağırlık kazanmış. Uzun uzun toplantılar yaptık, kendilerine kültür sanat merkezi olması konusunda danışmanlık verdik.

Ahmet Bey'in ne gibi isteği oldu, neyin üzerinde duruyordu?
Her şeyin en iyisini yapmışken, bunun da en iyisini yapalım dedi. Oldukça mükemmeliyetçi bir insan. Mekan, lokasyon olarak fevkalade güzel. Kapasite, koltuk ve teknoloji konularında fikirler verdik. Çünkü özel tiyatro işletmek hiç kolay bir konu değil. Uzun soluklu ve talep olan bir program yapabilmek gerçekten zor. Ahmet Bey şartnamede yer alan bir kültür merkezi yapabilecekken, olabileceğin en iyisini yapmak istemesi bizi sevindirdi. Yoksa, koşullar da var, yaparsınız, 600 kişilik tiyatro, işler işlemez, olduğu kadar artık dersiniz. Ama bu öyle değil.

Zorlu Kültür Merkezi'nin en büyük farkı ne olacak?
Zorlu'nun en büyük farkı, 2 bin 350 kişilik salon olacak olması. Biz Mamma Mia'yı getirdiğimiz zaman, tek bir salon o kapasiteye göre bulamadık. My Showland'a gittik, en nihayetinde orası oldu. Güzel konforlu bir yer yok. Şimdi Haliç Kongre Merkezi yapıldı. İyi oldu. Zorlu fevkalade donanımlı bir salon hazırlıyor, teknik alt yapı da dünya standartlarında olacak. Büyük salonun dışında 750 kişilik küçük salon olacak. Küçük salon BKM kadar olacak, büyük salon daha büyük projelere imza atacak. Yılmaz bir müzikal yazıyor. İlk defa burada sergilenecek. Özel bir çalışma yapıyor. Açılış için planlanan tarih 2011 ekim. Bugüne kadar yapılamayan bir konu daha var, o da bu salonda olacak. Kamyonların yanaşıp direkt kulise geçecek şekilde eşyalarını boşaltacağı bir bölüm olacak. Basit ama çok önemli. Flying Tower'lar yapılacak. İnsanlar havada uçabilecek. Son olarak da Zorlu'da müzikal, tiyatro veya konser izleyip, odanızda kalabileceksiniz. Çünkü otel olacak. Bu da bir ilk.

Peki açılış programı ne düşünülüyor?
Bu işin üstadı tüm yapımcılarla görüştük. Cats Müzikali dahil olmak üzere birçok klasik yapım için teklif verdik, onunla açmayı düşünüyoruz. Ocak ayında üç hafta boyunca Londra'da sunum ve görüşmeler yapıldı. Bu kış zaten Evita geliyor. Zorlu için şimdi geri dönüş bekliyoruz. Belki de ilk başta bir konserle açarız. Zorlu açıldıktan sonra müzikaller yılda ikinin üzerinde olacak. Orayı sürekli canlı tutmak lazım. Sene 365 gün, bu yüzden Yılmaz'ın burada ortaya koyacağı performans, bizim getireceğimiz müzikallerden daha önemli.

Erdoğan; "BKM takım olmanın, birlikte kardeşçe bir marka yaratmanın somut kanıtı oldu. Kişilerin değil, kişiliklerin oluşturduğu güçlü bir takımın adıdır BKM. Bundan sonra da bu çizgisini sürdürecektir" dedi.

KREDİ KARTI KULLANMAZ
Arkadaşları Yılmaz Erdoğan için, "Yılmaz finasman işine karışmaz, o sanatla uğraşır. Kendi hesabını da sormaz. Kredi kartı bile kullanmaz. OGS olmadan önce cebinde bir lirası olmadığı için sürekli köprüde kalırdı. Ancak şaşırtacak kadar da iş ile ilgili konulara hâkimdir. Nadiren iş toplantılarına katılmayı tercih etmesine rağmen katıldığı zaman da arada hiçbir toplantıyı kaçırmamış kadar doğru tespitleri vardır" diyor.

31 milyon 906 bin 748 14 yılda ulaşılan seyirci sayısı

 BKM tiyatro gösterilerinin toplam seyirci sayısı: 6.484.250 (Otogargara, Sen Hiç Ateş Böceği Gördün mü?, Bana Bir Şeyhler Oluyor, Haybeden Gerçeküstü Aşk, Cem Yılmaz, Cebimde Kelimeler, Ata Demirer, İnadına Yaşamak, Sürmanşet, Cavemen v.s.)
 BKM sinema filmlerinin toplam seyirci sayısı:17.609.764 (Yurtiçi ve yurtdışı)
 TV dizileri/yapım: 18 dizi
 BKM'nin 14 yıllık organizasyonlarının seyirci sayısı: 7.962.734
 BKM'nin bugüne kadar Türk müzikseverler ile buluşmasını sağladığı kimi yabancı isimler ise şöyle: Sting, Shakira, Roger Waters, Depeche Mode, Mark Knopfler, Judas Priest, Pink Martini, Lenny Kravitz, Mamma Mia! Joaquin Cortes v.s.
 Organizasyonu gerçekleştirilen özel projeler: 16 proje arasında 2006-2007 Koç Holding-Sizinkiler Dünya Kaç Bucak Turnesi. 2008 Koç Holding-Sizinkiler Altın Çiçeğin Peşinde Turnesi var.
 DVD/ albüm koleksiyonu: 19
Sinan Özedincik/Sabah


Geri Dön