Zorunlu karşılığa tabi krediler için düzenleme! Resmi Gazete'de yayımlandı!
Merkez Bankası'nın Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'inde gerçekleştirdiği değişiklikler, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki Merkez Bankası'nın Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'inde neler değişti? İşte ayrıntılar...
Yayımlanan tebliğe göre; zorunlu karşılığa tabi varlıklar için zorunlu karşılık oranı bankalar için yüzde 0, finansman şirketleri için yüzde 20 şeklinde yapılacak.
Bileşik faiz oranının 1,4 katı üstünde bir faizle kullandırılan kredilerde kredi tutarının yüzde 20'lik kısmının bloke edileceği de açıklandı. 1,8 katı üzerinde faizli kredilerde ise bloke oranı yüzde 90 şeklinde belirlendi.
Zorunlu karşılık oranları nedir? Ne anlama gelir?
Zorunlu karşılıklar bir para politikası aracı şeklinde bilinir. Merkez Bankası, 2010'un son çeyreğinden itibaren uygulamaya başladığı yeni strateji kapsamında, aynı dönemde enflasyon görünümünün olumlu seyretmesinin de sağladığı imkân çerçevesinde, makro finansal risklerin azaltılabilmesine yönelik politikalar hayata geçirdi.
Temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo ihalelerine ek olarak zorunlu karşılıklar aktif bir şekilde kullanıma alındı. Zorunlu karşılığa tabi yükümlülükler iki haftada bir olacak şekilde cuma günü itibarıyla hesaplanıyor.
İşte Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2022/24)...
TEBLİĞ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:
ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2013/15)’DE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
(SAYI: 2022/24)
MADDE 1- 25/12/2013 tarihli ve 28862 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’in 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Zorunlu karşılığa tabi varlıklar için zorunlu karşılık oranı bankalar için yüzde 0, finansman şirketleri için yüzde 20 olarak uygulanır.”
MADDE 2- Bu Tebliğ 16/9/2022 tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.