1 milyonluk Çorlu'ya dev alışveriş merkezi yapıyor
Propa İnşaat, Ankaralı Prokon ve Ekon'la Çorlu'ya Trakya'nın en büyük alışveriş merkezini yapıyor. 90 bin metrekarelik alanda inşa edilecek alışveriş merkezinde dört yıldızlı bir de otel bulunacak.
'İstanbul'da iki projemizin inşasına devam ediyoruz' Bodrum'da bugüne kadar 6 proje ve 200'e yakın konut yapan Propa İnşaat, 2005 yılı sonundan itibaren konut, alışveriş merkezi ve otel yapmak üzere Çorlu'da proje yapımına başladı. Trakya'nın en büyük alışveriş merkezini yapacaklarını anlatan Propa Yönetim Kurulu Başkanı Harun Reşit Özçiçek, şu anda 300 bin civarında nüfusu olan Çorlu'nun şehir planlaması kapsamında birkaç yıl içinde 1 milyonluk bir ilçe olacağını belirterek şöyle konuştu: "Çorlu'da ciddi bir konut ve otel ihtiyacı var. Çünkü pek çok üretim merkezi burada. Buna bağlı olarak beyaz yakalıların iş hayatının geçtiği yer de burası. Çorlu'da başka arazilerimiz de bulunuyor. Gelecekte ihtiyaç olması durumunda bu arsaları da değerlendireceğiz." Çorlu'da 10 bin konut açığı
* İnşaat firmaları İstanbul'da proje için birbirleriyle yarışırken siz neden Çorlu'yu seçtiniz?
2005'in aralık ayıydı ve ben daha Çorlu'yu hiç görmemiştim. Aslında biz böyle bir proje düşünürken Çorlu aklımızda yoktu. Tesadüfen TOKİ'nin ilçede büyük bir projeye girişeceğini öğrendik. Belediyenin elindeki arsaların da 4 bin konutluk bir proje için hazır olduğunu duyduk. Bir arkadaşımız dedi ki; birkaç milyonluk bir yatırımla bu 4 bin konutun arsalarını alıp işe başlayabilirsiniz. Çünkü Çorlu'da 10 bin konut açığı var. Çorlu'da C ve C+ gelir grubu için yapılmış konut yoktu. Bugüne kadar hep D ve E sınıfı için yapılmış. Bu da orta sınıf için konut ihtiyacını tetikleyen nedenlerden biri. Öte yandan şu anda Çorlu'nun nüfusu 300 bin civarında. Ama 2010 yılında İstanbul metropol şehir planlamasında nüfusun Çorlu'ya kaydırılıp asgari 1 milyon olması öngörülüyor. 'Ortaklıkla para sorunumuz kalmadı'
* Çorlupark'ı Prokon ve Ekon'la kurduğunuz ortaklıkla yapıyorsunuz. Ortaklık yapınız ne?
Prokon ve Ekon'un payı yüzde 60, bizim payımız ise yüzde 40. Prokon ve Ekon'la daha önce Çorlupark'ın müteahhitliğini konuşmuştuk. Dedik ki; "Eğer müteahhit olursanız size 6 ay para ödeyemeyiz. Binaları çıkın ki satalım, sonra da size ödemeye başlayalım." Sonrasında ortaklık yapabileceğimizi düşündük ve bunu onlarla da paylaştık. Biz ortak olurken onların gücüne ortak olduk. Onlar da bizim güvenilirliğimize Daha önce zaten parasal sorunumuz yoktu ama Prokon ve Ekon'dan sonra hiç sorunumuz kalmadı. Yatırımı önemli bir miktarda tamamlayacak güce eriştiğimiz için ilanlara rağmen satış yapmadık. İyi ki yapmamışız, çünkü orada tam anlamıyla bir yerel kavga varmış belediye ile yerel bir gazete arasında ve biz de bunun ortasına düştük.
* Sorunlar projeyi ne kadar geciktirdi?
2005'te aldığımız arsanın üzerine kurduğumuz Çorlupark'ı Eylül 2009'da tamamlayabileceğiz. Tabi ben işin uzamasını hayra yordum. Çünkü Mayıs 2006'da başlayan kriz, bankaların konut kredi faizlerini arttırmaları, insanların konut alışverişini çok cazip görmemeleri, konut piyasasını çok yavaşlattı. Şimdi yeni yeni kendine geliyor. Faizlerin 1'e ineceği konusunda bir beklenti var. Bu da önümüzdeki dönemi olumlu etkileyecek. 'Emlak sektörü rayına oturacak'
* Bu "kendine gelme" Türkiye'yi 2005 yılında yaşanan canlılığa geri döndürecek mi?
Aslında 2005, bence Türkiye için yapısal bir gösterge olamaz. O tür bir hızlı yapılaşma mümkün değil. Türkiye'nin gerçekleri bunu kaldırmaz. Çünkü halkın cebinde o kadar para yok. Ama bu piyasa, geri dönüşüm projeleriyle, yeni konut yapımıyla mutlaka bir yere oturacak. Bu da Türkiye'deki emlak piyasasının büyüklüğünü belirleyecek. Tabi piyasaya yeni aktörler girdi. Yabancı yatırımcılar geldi ve burada bazı farklılaşmalara neden oldular. Yabancıların elde etmek istediği rant yılda yüzde 8-10. Ama biz, yılda yüzde 50 kar etmeyen hiçbir şeyi almayız. Hâlâ eski alışkanlıklarımızı koruyoruz. Çorlu'da 2001-2005 yılları arasını inceledik. 2001'de 10-12 bin YTL'ye satılan daireler, 2004'te hiçbir bakım ve yenileme yapılmamasına rağmen 60 bin YTL olmuş. Biz her yıl yüzde 10-12 arasında artış olmasını bekliyoruz.
'2015'in alışveriş merkezini yapacağız'
'İstanbul'da iki projemizin inşasına devam ediyoruz' * Alışveriş merkezinde kaç mağaza bulunacak?
Biz Çorlu'da yaptığımız alışveriş merkezini, çelik konstrüksiyonla gösterişli bir yapı olarak inşa etmek istiyoruz. Çünkü bu alışveriş merkezi Trakya'nın en büyüğü olacak. Bu nedenle 2010-2015'lerin alışveriş merkezi olsun istiyoruz. Alışveriş merkezlerinin dışları çok kapalı. Büyük duvarlardan yapıyorlar ve bence başarısız mimarileri oluyor. İçleri ise çok güzel. Biz bunu aşacak bir konsept yaratmak istiyoruz. Konutlar bittiğinde alışveriş merkezi de bitmiş olacak. Bu nedenle projeyi biraz daha hızlandırdık. Zaten dış kabuğunu konutların satışı sırasında da maket olarak bir yere koyacağız. Ama iç düzenlemesini, firmalarla yapılacak görüşmelere bıraktık.
* Alışveriş merkeziyle birlikte yapılacak otelle ilgili bilgi verir misiniz?
Çorlu, şirket yöneticileri ile beyaz yakalıların sürekli bulunduğu bir yer. Burada ikamet edenlerin yanı sıra, iş için hafta içlerinde gelip kalanlar da oluyor. Ama Çorlu'da bu ihtiyaca cevap verecek bir otel yok. Bizim otelimiz dört yıldızlı olacak. Çorlu'da bugün hafta içinde hiçbir otelde yerde yer bulamazsınız. Öte yandan duyduğumuz kadarıyla kargo taşımacılığı da Çorlu'ya taşınıyor. 4 binin üzerinde çalışan sayısı olacak. Bu da 15-20 bin nüfus demek. Yine ikamet edenler kadar oteli kullanacak olan bir nüfus olacak.
65 bin YTL'den başlayacak fiyatla satılacak
* Konutların fiyatları ne kadar?
Biz bu konutları C ve C+ gelir seviyesindeki müşterilere satacağız. Bir de çevredeki fabrikalarda çalışan beyaz yakalılar için 1+1 ve 2+1'lerimiz olacak. Metrekare fiyatlarının 900-bin YTL olduğu projede, 1+1'ler 65 bin YTL, 2+1'ler 85 bin YTL, 3+1'ler 135 bin YTL, az sayıdaki 4+1'lerin fiyatları ise 165 bin YTL'den başlıyor. Bunların yüzde 20 peşin ödemeli, geri kalanı 24 ay vadeli.
* Konutlar ve otelin de yer alacağı alışveriş merkezi projesi, ne kadarlık bir yatırım. Bu zamana kadar kaç konut sattınız?
Konut projesinin yatırımın maliyeti 40-50 milyon dolar. Toplam yatırım ise 80-90 milyon dolar. İlk satışa çıktığımızda 16 kişiye sattık. Sorunlar çıktığında da kimse iptal etmedi. Yeni satışlara kasımın ilk haftasında başlayacağız. Proje sona erdiğinde, toplam 680 konut olacak. Binalar 14 katlı. Bu konutları, İstanbul Ataşehir'de A ve A+ müşterilere sattıkları konutlar kalitesinde üretiyoruz. Bizim arsamızın büyüklüğü 65 bin metrekare. Yüzde 85'i yeşil alan. Güvenliğin yanı sıra, projenin içinde bir kreş ve 24 saat açık olan bir acil servis de bulunacak.
Bodrum'da yeniyatırımlarınız olacak mı?
Bodrum'da bugüne kadar 6 projede 200 civarında konut yaptık.Ama çok büyümeyi hiçplanlamadık. Hiçbir projeyibaşkasının arsasına yapmadık.Bodrum'da başka arsalarımız davar. Ama şimdilik yeni yatırımdüşünmüyoruz. Özellikleİngilizlerin yoğun ilgi gösterdiğiBodrum, artık konuta doydu,fiyatlar inanılmaz yükseldi. Şu andaproje aşamasında olan bir alışverişmerkezimiz var. Bargylium Centeradını verdiğimiz ve 36 mağazadanve sosyal tesislerden oluşacakalışveriş merkezinin yapımına üç ayiçinde başlayacağız. Dört aydabitireceğimiz alışveriş merkezi, ikikatlı olacak. Bunun dışında şimdilikbir yatırım düşünmüyoruz.
İstanbul'da devam edenprojelerinize yenileri eklenecek mi?
Sarıyer'de ruhsat aşamasındaSarıyer Boğaziçi Evleri projemiz var.2 ay içinde başlayacağız. 14 binmetrekarelik bir arsa üzerinde, birvillanın lüks dubleks katları şeklindeolacak. 250 metrekarelik semivillalar, toplam 24 daireden oluşacak.Fiyatları 600-900 bin dolar arasındadeğişecek. Villalar 2 ve 4 dublekstenmeydana gelecek. Satışını, projelerbittiğinde "İstanbul modası" olarakmaketten yapacağız. Yüzme havuzu,saunası, açık kapalı otoparkıbulunacak projeyi, 14 aydatamamlayacağız. Bu villalara,konumları nedeniyle oldukça ilgi var.Türkiye'deki çok büyük bir markanıngenel müdürü 8 daire almakistediğini şimdiden söyledi. Bir diğerprojemiz olan ve 45 müstakil villadanoluşacak Çengelköy Konakları da şuanda proje aşamasında.
(Sabah)