22 / 11 / 2024
fuzul

1. Uluslararası Gayrimenkul Piyasaları Çalıştayı dün gerçekleşti!

1. Uluslararası Gayrimenkul Piyasaları Çalıştayı dün gerçekleşti!

Özyeğin Üniversitesi – Alp Alkaş Perakende ve Gayrimenkul Merkezi (aA PGMM) tarafından düzenlenen 1. “Uluslararası Gayrimenkul Piyasaları Çalıştayı", 19 Haziran 2014 tarihinde Borsa İstanbul’da gerçekleşti.




İlk panel olan “Uluslararası Gayrimenkul Piyasaları” oturumunda konuşan Massachusetts Institute of Technology'den Prof. Dr. David Geltner, gayrimenkul pazarında şeffaflığın önemine dikkat çekti. Türkiye pazarına giren ve çıkış yapan uluslararası gayrimenkul sermayesinde veri paylaşımında şeffaflığın çok önemli olduğunu vurgulayan Geltner, verilere sahip firmaların kamu yararı için ellerindeki bilgileri paylaşmaları durumunda, sektörün daha da ileriye gideceğini belirtti.

 

Wisconsin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Abdullah Yavaş ise konuşmasında, Türkiye’de konut sektöründe bir balon var mı, varsa ülkeye ne kadar zarar vereceğini ve yatırımcıların bu durumda ne yapması gerektiği konularına dikkat çekti. ABD’de birkaç yıl önce yaşanan mortgage krizinde tüm satın almaların nakit olması durumunda herhangi bir krizin yaşanmayacağını söyleyen Yavaş, Türkiye’nin bu alanda hem Avrupa hem de ABD ile kıyaslanamayacağını söyledi. Türkiye’de temerrüt problemi olduğunu ifade eden Yavaş, varlıkların temel değerlerinin bilinmemesini ve gözlemlenen fiyatların temel değerden yüksek olmasının sektörün önemli sorunlarından olduğunu bildirdi. İstanbul’da konut sektöründe bir balon durumunun olup olmadığına bakmak için her bölgenin ayrı ayrı incelenmesini ve buradaki konut arz ve talebinin doğru şekilde analiz edilmesi gerektiğini söyledi. İstanbul’da arsa tedariğinin önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Yavaş, inşaat maliyetlerinin de artığını söyledi.

 

“1. Uluslararası Gayrimenkul Piyasaları Çalıştayı'nın “Perakende Gayrimenkul Piyasaları” adlı ikinci oturumda Emaar CEO’su Ozan Balaban konuşmasında, yabancı yatırımcıların dünyanın neresine yatırım yaparsa yapsınlar gittikleri yerel pazarı önemsemelerini ve çalışmalarını bu doğrultuda gerçekleştirilmeleri gerektiğini söyledi. Türkiye’nin büyük bir pazar olduğu belirten Balaban, gayrimenkul sektörünün ileriye doğru gittiğini ve daha uzun vadeli yatırımcıların Türkiye’ye geldiğini söyledi. Mütekabiliyet yasasının gayrimenkul sektörünü geliştirdiğini ifade eden Balaban, uluslararası satışların geçtiğimiz sene arttığına dikkat çekti. Türkiye'de gayrimenkul sektöründe bir balon olmadığını söyleyen Balaban; "Türkiye'de her şeyi fazla yapıyoruz, fazla alıyoruz, satıyoruz ve tasarruf yapmıyoruz. Ancak Türkiye'de bankacılık sistemi sağlam. Faiz oranları kabul edilemez seviyede. Bankacılık sistemi daha çok garanti vermeli" dedi.

 



Geri Dön