30 / 04 / 2024

10 yılı dolduran kiracının tahliyesi nasıl yapılır?

10 yılı dolduran kiracının tahliyesi nasıl yapılır?

10 yılı dolduran kiracının tahliye uygulaması 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Taşınmaz sahipleri gerekçe göstermeden kiracısından tahliyesini isteyebilecek. Peki, 10 yılı dolduran kiracının tahliyesi nasıl yapılır?



10 yılı dolduran kiracının tahliyesi nasıl yapılır?

Borçlar Kanunu madde 347'de yer alan 10 yılı dolduran kiracının tahliye uygulaması 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre taşınmaz mal sahipleri 10 yıllık kiracılarını bir haklı neden göstermeden tahliye edebiliyor. Peki, 10 yılı dolduran kiracının tahliyesi nasıl yapılır?


Taşınmaz mal sahipleri 10 yılı dolduran kiracılarını bildirim koşullarını yerine getirmek şartıyla herhangi bir haklı neden göstermeksizin evden çıkarabiliyor.


MADDE - 347

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Yukarıda kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere 10 yıllık kiracı sını çıkarmak isteyen taşınmaz sahibinin her uzama yılının bitiminden en az üç ay öncesinde yazılır bir şekilde bildirimde bulunması gerekiyor.


Bu şekilde kendisinde ihtar çekilen kiracıların 3 ay içerisinde evi tahliye etmesi gerekiyor. 


Borçlar Kanunu geçici 2. madde!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön