28 / 04 / 2024

10 yıllık kiracı tahliye şartları!

10 yıllık kiracı tahliye şartları!

1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni uygulama ile, ev sahipleri 10 yılı dolduran kiracısını sebep göstermeden çıkarabilecek. Peki, 10 yıllık kiracı tahliye şartları nelerdir?



10 yıllık kiracı tahliye şartları!

Kiracı ile ev sahibi arasında yapılan kira sözleşmesinin yasal sınırları 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor. Kanunda ev sahibinin ve kiracıların birbirine karşı sahip olduğu birtakım hak ve sorumluluklar yer alıyor.


Kanun gereğince, kiracılar nasıl her istediği zaman evden çıkamazken; ev sahipleri de aynı şekilde haklı bir neden olmadıkça kiracısını evden çıkaramıyor. Ancak 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni uygulama ile, ev sahipleri 10 yılı dolduran kiracısını sebep göstermeden çıkarma hakkına sahip oluyor.


Peki ev sahibinin 10 yıllık kiracısını çıkarırken hangi koşullara uygun davranması gerekiyor. 10 yıllık kiracı tahliye şartları nelerdir?


10 yıllık kiracı tahliye şartları Borçlar Kanunu madde 347'de açıklanıyor. Kanun gereğince, ev sahibinin kiracısına en az üç ay önce yazılı bildirimde bulunma koşulu yer alıyor.


Bu koşula uygun hareket eden ev sahipleri 10 yılı dolduran kiracılarının tahliyesini sağlayabiliyor.


BORÇLAR KANUNU 

MADDE - 347

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Borçlar Kanunu geçici 2. madde!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön