22 / 11 / 2024
fuzul

12 soruda konutların emlak ve çöp vergisi!

12 soruda konutların emlak ve çöp vergisi!

Konutların emlak ve çöp vergisi için 2. taksit ödemelerinin Kasım ayının sonuna kadar yapılması gerekiyor. Peki, konutların emlak ve çöp vergisi nasıl ödenir?




2017 yılı vergi takvimine göre emlak ve çöp vergisinde 2. taksit ödeme dönemi devam ediyor. Vergi mükellefleri, konut, işyeri, arsa ve arazi sahipleri olarak sıralanıyor. Ancak arsa ve araziler çöp vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor. Diğer tüm gayrimenkuller için her iki verginin de ödenmesi gerekiyor.

 

Vergi miktarları, ödeme yapılacak taşınmazın türüne göre değişkenlik gösteriyor. Peki, konut sahipleri ne kadar emlak vergisi ödeyecek? Ne kadar çöp vergisi ödeyecek?

 

1- Konutların emlak vergisi ne kadar?


Konutların emlak vergisi, konutun kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Emlak vergisi, büyükşehirde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. Konutların emlak vergisi oranları şu şekilde: Normal yörede binde 1, büyükşehirde binde 2. 

 

Buna göre emlak değeri 200 bin TL olan bir ev için normal yörede toplam 200 lira, büyükşehirde ise 400 lira emlak vergisi ödemesinin yapılması gerekiyor.

 

2- Konutların çöp vergisi ne kadar?


Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak hesaplanıyor.

 

3- Konutların emlak vergisini kim öder?


Konutların emlak vergisini konutun maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa konuta malik gibi tasarruf edenler ödüyor. Konuta paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu olunuyor. 

 

4- Konutların çöp vergisini kim öder?


Konutların çöp vergisini, konutu kullanan kimse ödüyor. Konutta kiracının olması halinde vergiyi kiracılar ödüyor.

 

5- Kullanılmayan konutların emlak vergisi ödenir mi?


Konutların emlak vergisi, konut kullanılsa da kullanılmasa da ödeniyor.

 

6- Kullanılmayan konutların çöp vergisi ödenir mi?


Kullanılmayan konutların çöp vergisi ödenmiyor. Ancak bunun için su faturası aboneliğinin iptal edilmiş olması gerekiyor. 

 

7- Konutların emlak vergisinde muafiyeti var mı?


Emlak vergisinde tek mesken muafiyeti bulunuyor. Geliri olmayan ve 200 metrekare büyüklüğü geçmeyen tek meskene sahip kimseler belediyeye beyanname vererek vergi ödemesinden muaf olabiliyor. Muaf olabilecek kimseler arasında geziler, işsizler, ev hanımları, şehitlerin dul ve yetimleri ile engelliler bulunuyor. Ayrıca sadece emekli geliri olan kimseler de beyanname vermesi halinde emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor.

 

8- Konutların çöp vergisinde muafiyeti var mı?


Konutların çöp vergisi muafiyeti yalnız, konutun kullanılmaması halinde uygulanıyor. Ancak emlak vergisinde olduğu gibi geliri olmayan kimselerin çöp vergisinden muaf olma gibi bir durumu bulunmuyor.

 

9- Konutların emlak vergisi nasıl ödenir?


Konutların emlak vergisi, ilçe belediyesinden ödeniyor. İster belediyeye giderek, ister internette e-belediye sistemi üzerinden ödeme gerçekleşebiliyor. Başka ildeki konutların emlak vergisi tüm belediyelerden ödenebildiği gibi, PTT aracılığı ile de ödenebiliyor.

 

10- Konutların çöp vergisi nasıl ödenir?


Konutların çöp vergisi su faturasına yansıtılması nedeni ile, faturanın ödenmesi ile birlikte ödenmiş oluyor.

 

11- 2017'de alınan konutun emlak vergisini kim öder?


Sene içerisinde satın alınan konutun emlak vergisini eski malik ödemekle mükellef oluyor. Yeni malikin vergi sorumluluğu 2018'de başlıyor. Ancak yeni malikin 2017 yılı sonuna kadar belediyeye beyanname vermesi gerekiyor.

 

12- 2017'de alınan konutun çöp vergisini kim öder?


Konutlarda çöp vergisi sorumluluğu, kullanımın başladığı andan itibaren başlıyor. Yeni malikin veya kiracının su aboneliğini açtırması ile birlikte vergi borcu, vergi dönemlerinde faturaya yansıtılıyor.

 


5 soruda dükkanların emlak ve çöp vergisi!


 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön