28 / 04 / 2024

Emlak ve çöp vergisi ödemeleri nereden, nasıl yapılır?

Emlak ve çöp vergisi ödemeleri nereden, nasıl yapılır?

1 Kasım itibari ile emlak ve çöp vergisinin 2. taksit dönemi başladı. Peki, emlak ve çöp vergisi ödemeleri nereden, nasıl yapılır?



Kasım ayı itibari ile emlak ve çöp vergisinin 2. taksit dönemi başladı. Mükelleflerin ödemelerini ay sonuna kadar yapmaları gerekiyor. Aksi halde ödemenin 1 Aralık'a sarkması halinde vergi mükelleflerine aylık vergi cezası uygulanıyor.

Verginin mükellefleri ve ödemeleri gereken bedel, sahip olunan taşınmaz malın türüne ve değerine göre değişiyor. Peki, emlak ve çöp vergisi ödemeleri nereden, nasıl yapılır? Vergi ödemelerinden kimler sorumlu?

Emlak vergisinden kimler sorumlu? Ödemeler nereden ve nasıl yapılır?

Emlak vergisi ödemelerinden Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkul sahipleri sorumlu oluyor. Kanunda belirtilen istisnai durumlar hariç sahip olunan tüm gayrimenkuller için ödeme yapılması gerekiyor.

Paylı mülkiyette malik olanlar hisseleri oranında mükelleftir olurken, elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

Yalnız tek konuta sahip başka geliri olmayan ev hanımları, gaziler, emekliler, işsizler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisi ödemelerinden muaf oluyor. Muafiyet için ilçe belediyesine müracaat edilmesi gerekiyor.

Emlak vergisi ödemeleri de bağlı olunan ilçe belediyesinden yapılıyor. Gayrimenkulün bir başka şehirde yer alması halinde ödemeler tüm belediyelerden ödeme yapılabilecek. Ayrıca e-belediye sistemi üzerinden veya PTT aracılığı ile de ödeme yapılabilecek.

Emlak vergisi oranları Kasım 2018

Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Çöp vergisinden kimler sorumlu? Ödemeler nereden ve nasıl yapılır?

Çevre temizlik vergisi olan ve halk arasında çöp vergisi olarak bu verginin mükellefleri konut ve işyeri kullanıcıları oluyor. Gayrimenkulde kiracı olması halinde vergi mükellefi de kiracı oluyor.

Buna karşın, boş durumda olan ve kullanılmayan iş yeri ile evler için çöp vergisi ödemesi yapılmıyor. İşyerlerinin muafiyeti için de belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor. Konutların vergi borcu su faturasına yansıtıldığından aboneliğin kapatılması halinde vergi de kesilmiyor. Faturanın ödenmesi halinde vergi borcu da ödenmiş oluyor.

İş yerleri için çöp vergisi ödemesi ilçe belediyesinde yapılıyor. Ödemeler e-belediye sistemi üzerinden veya PTT aracılığı ile de yapılabiliyor.


Konutlara ait çevre temizlik vergisi 2018
Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 32 kuruş, diğer belediyelerde 24 kuruş olarak hesaplanacak.

Belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecek.

İş yerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi 2018
İş yerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi, büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde aşağıdaki tarifelere göre uygulanacak.

Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

Emlak ve çöp vergisi ödemeleri nereden, nasıl yapılır?

Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

Emlak ve çöp vergisi ödemeleri nereden, nasıl yapılır?

İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması

Emlak ve çöp vergisi ödemeleri nereden, nasıl yapılır?


10 soruda 2018 Kasım emlak ve çöp vergisi!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön