22 / 05 / 2024

170 avukat suç duyurusu yaptı: Müteahhitlere yurt dışı yasağı konulsun!

170 avukat suç duyurusu yaptı: Müteahhitlere yurt dışı yasağı konulsun!

10 ilimizi etkileyen ve yaşanan vefat sayısında 1999 İzmit depremi verilerini geride bırakan yıkıcı depremde yıkılan binaların müteahhitleri için suç duyurusu yapıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da yasal sürecin başlatıldığını açıkladı.



170 AVUKAT ORTAK DİLEKÇE VERDİ

Prof. Dr. Murat Volkan Dülger ve avukat Gülçin Gümüş’ün imzasını taşıyan dilekçelerde 170 avukat, yer aldı. Savcılık suç duyurularında şu ifadelere yer verildi: “Bazı binalar ayakta iken, hemen yanı başındakiler oyun kâğıdı gibi çöktüğü ve altında binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı ve göçük altında kaldığı için bu felaket ne doğanın işi ne Allah’ın takdiridir. Bu tamamen bu çürük binaları yapan, yapılmasına izin veren, göz yuman ve denetlemeyenlerin sorumluluğudur.”

DEPREM ÖLDÜRMEZ BİNALAR ÖLDÜRDÜ’

“Kişilerin ölümüne ve yaralanmasına yol açan deprem değil, yıkılan çürük binalardır” ifadelerine yer verilen savcılık dilekçelerinin devamında şöyle denildi:

“Çürük yapılan binalar ile gerçekleşen ölüm ve yaralama neticeleri arasında nedensellik bağı vardır. Bir sonraki aşamada ise bu neticenin faillere objektif olarak yüklenip yüklenemeyeceği tartışılmalıdır. Bu konuda özel uzmanlık bilgisi olması gereken müteahhitler, yapı ruhsatı verenler, yapıyı denetleyenler ve bu yapılara iskân izni verenlerden bu neticeyi öngörmeleri beklenebilir mi sorusunun yanıtlanması gerekir.”

170 avukat suç duyurusu yaptı: Müteahhitlere yurt dışı yasağı konulsun!

YURTDIŞINA ÇIKIŞLARI YASAKLANSIN’

İstanbul Barosu’na üye avukat Cesim Parlak ise, Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada “Depremde yıkımın yaşandığı bölgelerdeki belediye başkanları, imar ve ruhsat müdürleri ile yıkılan binaların müteahhitleri hakkında derhal yurt dışına çıkış yasağı konulmalı. Kurtarma işlemleri bittikten sonra, bu kişiler kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi suçundan tutuklanmalılar” dedi.


Geri Dön