28 / 04 / 2024

1940 yılında İstanbul'daki inşaatlar için yeni plan hazırlanmış!

1940 yılında İstanbul'daki inşaatlar için yeni plan hazırlanmış!

1940 yılında İstanbul'un arkeolojik haritasının yapılması için yeni plan hazırlanmış. İstanbul'un her semtine yapılacak yeni inşaatlar için kriterler belirlenmiş.



1940 yılında İstanbul'da son beş ve on yılda yapılan binaların bir kısmında sorunlar tespit edilmiş. Özellikle 1940 yılında meydana gelen büyük sel felaketinden sonra zarar gören binaların yeniden yapılması ve her semt için yeniden binaların yapılması için harekete geçilmiş.

1940 senesinde İstanbul'da bir çok semtte yeni cadde ve meydanların açılması için planlar hgazırlanmış ve yeni binaların inşaat çalışmaları planlanmış.

Söz konusu haber 8 Ocak 1940 yılından Akşam Gazetesi'nde ''Yeni binalar'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

Yeni Binalar

Belediye, metaneti temin için bazı esaslar kabul edecek

İstanbul'un arkeolojik haritasının yapılması için tedkikiere başlandığını yazmış. Belediye, son zelzele felaketi üzerine böyle bir harita vücuda getirmeye karar vermiştir. Harita hazırlandıktan sonra İstanbul'un her semtinde yapılacak inşaat Için esaslar kabul edilecektir.

İstanbul' da son on beş, yirmi sene içinde yapılan yeni binalardan bir kısmının kafi derecede metaneti haiz olmadığı anlaşılmaktadır.

Belediye, şimdiye kadar daha ziyade mimari ve hendesi vasıflar aramakta, betonarme hesaplarının iyi yapılmasını kontroli etmekte idi. Arkeolojik harita yapıldıktan ve şehrin zelzeleye en çok maruz ve hatap olmaya müsait olan sahaları tesbit edildik ten sonra bina inşaatında metanete de büyük ehemmiyet verilecektir.

İmar planı mucibince Istanbulun birçok semtlerinde istimlakler yapılıp yeni cadde ve meydanlar açılacak ve buralarda yeni binalar inşa edilecektir. Eminönü ile Unkapanı arası, ilk imar sahasına dahil bulunan semtlerdendir.
Belediye, bu suhada ifraz ederek satacağı arsalarda yeniden yapılacak binaların ne tarzda, ne türde malzeme kullanılarak Inşa edileceğini esaslı hükümlerle tesbit edecektir.''

1940 yılında İstimlak Kanunu'nda değişiklik! Yeni istimlak edilecek arsalarda birer katlı binalar yapılabilecek!

1940'ta Emlak Bankası'nın Taksim Kışlası'na yaptıracağı inşaata belediyeden tepki! 

 


Geri Dön