29 / 04 / 2024

1941 yılında okulların etrafında 50 metrelik açık saha bulunacakmış!

1941 yılında okulların etrafında 50 metrelik açık saha bulunacakmış!

1941 yılında İstanbul'da yeni yapılacak okulların etrafında 50 metrelik sahada bina bulunmayacakmış. Okulların etrafında yer alan binaların bir kısmını Eğitim Bakanlığı, bir kısmını da vilayet istimlak edecekmiş.



Etraflarında 50 metrelik açık saha bulunacak.


Şehircilik mütehassısı B. Prost yapılacak mektep binalarının 50 metre etrafında bina bulunmamasını prensip olarak kabul etmişti. Şehrimizde yapılan ilk mektep binalarından çoğu geniş bahçeler içinde inşa edildiğinden bu usule uygun vaziyettedir. Fakat bazı mekteplerin yanıbaşlarında başka binalar vardır. Maarif Müdürlüğü mektep binalarının etrafını açmak üzere istimlak edilecek binaları tesbit etmeye başlamıştır.


Mekteplerin bir kısmı Maarif Vekaleti bütçesiyle idare edildiğinden bu mekteplerin etrafını açmak üzere yapılan istimlak masrafı doğrudan doğruya Maarif Vekaleti, ilk mekteplerin etrafındaki binaların istimlakı da vilayet bütçesi tarafından temin edilecektir.

Yeniden yapılacak ve mevkileri imar planıyla tesbit edilecek mekteplerin arsaları, etrafında elli metre saha kalacak surette intihap edilecektir.


Akşam Gazetesi 13 Kanunusani (Ocak) 1941


Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön