02 / 05 / 2024

1958 yılında Eyüp imar planı Belediye Meclisi'nce kabul edilmiş!

1958 yılında Eyüp imar planı Belediye Meclisi'nce kabul edilmiş!

1958 yılında hazırlanan imar planı Belediye Meclisi'nde kabul edilmiş. Planda iskana tahsis edilen sahalar belirlenmiş. Eyüp fabrika, atölye, gecekondu ve diğer binalardan arındırılacakmış. Silahtarağa Caddesi'ne de bir tünel açılacakmış.



Eyüp imar planı Belediye Meclisi'nce kabul edildi.


İskana tahsis edilen sahalar, abideler sitesi dışında bırakıldı. Zalpaşa yolu boyunca iki katlı ahşap evler inşa edilecek.


  Eyüp'ün eski eserler ve tarihi abideler sahasına ait imar planı hazırlanmış ve Belediye Meclisi'nce kabul edilmiştir.

  Yeni planda: İslam aleminin mukaddes beldesi Eyüp'ün fabrika, atölye, gecekondu ve diğer binaların tecavüzünden kurtarılması ve buranın turistik bir hüviyet alması hususu üzerinde bilhassa durulmuştur. Eyüp Cami'nin 150 metre kadar kuzeyinden Silahtarağa Caddesi'ne bir tünel açılması kararlaştırılmıştır. Eyüp'teki eski eserler ayrıca muhafa edilmiş ve sahil alçak bir rıhtımla gezi haline getirilmiştir. İskana tahsis olan sahalar, abideler sitesi dışında bırakılmıştır. Bu arada tarihi abidelerin batı kısmındaki Zalpaşa yolu boyunca iki katlı olmak üzere Türk evleri karakterini taşıyan ahşap binaların inşaatı uygun görülmüştür. 

  İmar planında iskele meydanı ile merkezi otopark sahası arasındaki kısım, turistik çarşı olarak ayrılmıştır. Buradaki dükkanlar genel olarak oyuncakçı, çömlekçi, kaymakçı, çörekçi, turşucu, yoğurtçu, mısırcı, tespihçi dükkanları ile çayhane, lokanta ve kahvehanelerden ibaret olacaktır. 

  Eski istihkam okulu da yeni planda İmam Hatip olarak düşünülmüştür. 


Akşam Gazetesi 2 Mart 1958



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com



Geri Dön