29 / 04 / 2024

1964 yılında Haliç'in dolmasına porselen fabrikası mani olacakmış!

1964 yılında Haliç'in dolmasına porselen fabrikası mani olacakmış!

1964 yılında Haliç'teki çamur tabakasının kalınlığı 30 metre civarındaymış ve bu tabaka her yıl üç metre artmaktaymış. Haliç'te kurulacak porselen fabrikası lazım, olan hammaddeyi buradan temin edebilirmiş.



1964 yılında Haliç in dolmasına porselen fabrikası mani olacakmış!


Haliç'in dolmasına porselen fabrikası mani olacak.


  İstanbul Hıfzıssıhha Enstitüsü'nün müdürü Mehmet Ali Kağıtçı, Haliç'in dolmasına ancak kurulacak bir porselen fabrikasının mani olabileceğini açıklamıştır.

  Haliç'teki çamur tabakasının kalınlığının 30 metre civarında olduğunu bildiren Mehmet Ali Kağıtçı şunları söylemiştir: >>Bu kalınlık her yıl üç metre artmaktadır. Ayrıca muhtelif birikintilerden çıkan gazlar da insan sağlığını tehdit edici mahiyettedir. Haliç'in kıyısında kurulacak bir toprak mamulleri fabrikası muhtaç olduğu ham maddeyi buradan temin edebilir. Esasen terkibinde yüzde 24 alüminyum oksit bulunan Haliç'in çamurları, Avrupa memleketlerindeki toprak mamulleri fabrikalarının kullandığı çamurların terkibi ile aynıdır.>>

  Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürü ilk defa Fatih tarafından yağmurların yumuşattığı toprağın Haliç'e akmasının mani olunduğunu bildirmiştir ve >>Haliç'in dolmasına mani olunmadığı takdirde , deniz trafiğinin aksayacağını ve tehlikeli olayların cereyan edeceğini>> sözlerine ilave etmiştir.


Milliyet Gazetesi 13 Şubat 1964



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön