22 / 11 / 2024
fuzul

1967 yılında Eminönü'ne iki yaya üstgeçidi yapılacakmış!

1967 yılında Eminönü'ne iki yaya üstgeçidi yapılacakmış!

1967 yılında yeniden tanzim edilen Eminönü Meydanı'nda iki yaya üstgeçidi yapılması kararlaştırmış. Ticaret Bankası tarafından inşa edilecek olan geçitler 500 bin liraya mal olacakmış. Geçitlerin altında da dükkanlar açılacakmış.




1967 yılında Eminönü ne iki yaya üstgeçidi yapılacakmış!


ASMA KÖPRÜ YERİNE KONDUKTAN SONRA EMİNÖNÜ MEYDANI BU ŞEKLİ ALACAKTIR.


Eminönü'nde yayalar için yapılan asma köprünün altında dükkanlar açılacak.


  YENİDEN tanzim edilen Eminönü Meydanı'nda yayaların geçmesi için yapılması kararlaştırılan iki asma köprü tamamlanmış, yerlerine takılmak için ayak ve merpenlerin yapılmasını beklemektedir.


  Belediyenin yaptığı teşebbüsler üzerine köprülerin yapımını kabul eden Ticaret Bankası, iki köprü için yarım milyon lira harcayacaktır. Köprüler portatif olacak, betonarme ayak ve merpenleri ise Belediye tarafından inşa edilecektir. Trafiğe açıldıktan sonra Eminönü Meydanı'nda trafik akışı bir hayli kolaylaşacak olan köprülere yürüyen merpen takılması düşünülmüşse de çok masraflı çıkacağı için bundan vazgeçilmiştir. 

  İlgililerin, kasım ayı sonunda yayaların hizmetine açılacağı tahmin ettiklerini söyledikleri asma köprülerden Sirkeci tarafında olanının ayak uçları arasındaki mesafe 66, Unkapanı tarafındakinin ise 70 metredir. Yerden 4,5 metre yükseklikteki köprülerin genişliği 7'şer metre olacaktır. Tamamen çelik imalat olarak yapılan köprülerin, merpen altlarına Belediye tarafından dükkanlar yaptırılacaktır. Plana göre, dört ayak altındaki dükkanların sayısı 18 tanedir. Bu dükkanlar büfe olarak kiraya verilecektir. 

  Belediye, asma köprüleri yaptıran bankaya, köprülerin korkuluklarının dış cephelerindeki ilan haklarını, sadece rüsumunu ve talik ücretini almak suretiyle 7 sene için vermiştir.


(1967 yılında Reşat Altın 171 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 3 Kasım 1967



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön