30 / 04 / 2024

1970 yılında İstanbul'da trafik polisleri kuleden yolları kontrol edeceklermiş!

1970 yılında İstanbul'da trafik polisleri kuleden yolları kontrol edeceklermiş!

1970 yılında İstanbul Belediyesi, şehirde trafik düzenini sağlamak için yeni uygulamalar uygulayacakmış. Trafik yükü fazla olan bölgelerde, polis iki metre yükseklikteki kulelere yerleşip yolları kontrol edecekmiş.



1970 yılında İstanbul da trafik polisleri kuleden yolları kontrol edeceklermiş!


İstanbul'da trafik polisleri kulelere yerleşip yolları kontrol edecekler


  MÜJDELER olsun, nihayet trafik derdine çare bulundu İstanbul'un. Bu keşmekeşi, halkın, şoförün, işçinin baş derdini bir buçuk - iki metre yükseklikteki beton bir kulenin üzerine konacak alüminyum teçhizatlı cam odalara yerleşecek trafik polisleri önleyecek.


  İstanbul Belediyesi, şehirde trafik düzenini sağlamak için almış bu kararı, sıvamış kolları, daha şimdiden birçok yerde beton kaideler hazır vaziyette İstanbul'un belli başlı trafik yükü fazla olan bölgelerinde Eminönü, Karaköy, Dolmabahçe, Pangaltı, Nişantaşı, Beşiktaş, Sirkeci gibi yerler ön planda tutulmuş. Hazırlanan projeye göre yapılan beton kaidelerin üzerine oturtulacak cam odada telsizli telefonlu iki trafik polisi yer alacak.


ÖNLEYECEK


  Trafik kuleleri, bölgeler arasındaki trafik düzenini sağlayacak, ayrıca trafiğe aykırı hareketleri derhal önleyecek. Trafik kulelerindeki görevli memurlar hoparlör vasıtasıyla şoförleri ikaz edecek, düzensiz hareketlerden ötürü meydana gelen tıkanmaları da önleyecek.


BAŞINIZIN ÜSTÜNDE BİR SES


  Şimdiye kadar bir türlü halledilemeyen trafik keşmekeşini bu kuleler önleyebilecek mi? Burası bilinmez ama, yakın bir zaman sonra başınızın üzerinden gelen bir ''Burada dolmuşa binemezsiniz, boşuna beklemeyiniz..'' veya ''34 SZ 614 yolu tıkadın, sağa al'' gibi ikazlar duyarsanız sakın şaşırmayın, bilin ki bu sesler kuledeki iki trafik polisinden birine aittir.


Hürriyet Gazetesi 6 Eylül 1970 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön