28 / 04 / 2024

1974 yılında Terkos Hanı tamamen yanmış!

1974 yılında Terkos Hanı tamamen yanmış!

1974 yılında İstiklal Caddesi'ndeki Terkos Palas, çıkan yangın sonucu tamamen yanmış. Yarım saatte tamamen alevler içinde kalan Han, Beyoğlu'nda panik yaratmış ve İstiklal Caddesi trafiğe kapatılmış.



1974 yılında Terkos Hanı tamamen yanmış!


İstiklal Caddesi'nde Terkos Hanı yandı 5 işçi yaralandı.


SEDAT SERTOĞLU


  BEYOĞLU, İstiklal Caddesi'ndeki Terkos Hanı, dün saat 12.30 sıralarında çıkan yangın sonucu tamamen yanmıştır. Beyoğlu'nda panik yaratan yangında ölü olup olmadığı bilinmemektedir. Ancak 5 işçi olay sırasında yaralanmıştır.

  Giriş kapısı Terkos Çıkmazı'nda bulunan hanın birinci katındaki bir konfeksiyon atelyesinden çıktığı sanılan yangında, 4 katlı binanın üst katlarında mahsur kalan işçiler, iplerle aşağıya sarkarak kurtulmuşlardır. Bu arada halkın tuttuğu bir çarşafa atlamak isteyen Nimetullah Yıldırım adlı işçi ise, çarşafın dışına düşmüş ve ayakları kırılmıştır. Bu arada yanan hanın üçüncü katından, bitişiğindeki bir han penceresi arasında branda bezinden köprü kurulmuş ve bazı işçiler de buradan yandaki hana geçmek suretiyle kurtulmuşlardır.

  Halk olay yerine geç gelen itfaiyeyi yuhalamış ve itfaiyecilerle sert şekilde tartışmıştır. Bu arada kalabalıktan bir itfaiye eri yere düşmüştür. Yangına yarım saat geç geldiği öne sürülen itfaiye arabaları su sıkıntısı da çekmiş ve yanan hanın karşısında bulunan Hollanda Konsolosluğu ile Paşabahçe Sa-


1974 yılında Terkos Hanı tamamen yanmış!


tış Mağazası ve bir kilisenin sarnıçlarından su alınmıştır. 

  Yangının tüm hanı sarması sonucu İstiklal Caddesi trafiğe kapatılmış ve yanan hanın bitişiğindeki binalar çökme tehlikesine karşıt boşaltılmıştır. 

  İçinde çok sayıda konfeksiyon ve deri atelyesi bulunan han yarım saat içinde tamamen alevler içinde kalmış, içeride bulunan 2 bütan gazı infilak etmiştir.


Milliyet Gazetesi 27 Haziran 1974



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön