23 / 12 / 2024

1975 yılında İstanbul Emniyet Sarayı inşaatına izni verilmemiş!

1975 yılında İstanbul Emniyet Sarayı inşaatına izni verilmemiş!

1975 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından, İstanbul Emniyet Sarayı yapılmak üzere 9 milyon liraya satın alınan Vatan Caddesi'ndeki 22 dönüm araziye, Büyük İstanbul Nazım Plan Bürosu inşaat izni vermemiş.



1975 yılında İstanbul Emniyet Sarayı inşaatına izni verilmemiş!


NAZIM PLAN BÜROSU İZİN VERMEYİNCE EMNİYET SARAYI İNŞAATI GERİ KALDI


Vatan Caddesi'nde 9 milyona satın alınan 22 dönüm arsa, kamyon ve otobüs garajı olarak kullanılıyor.


  EMNİYET Genel Müdürülüğü tarafından, İstanbul Emniyet Sarayı yapılmak üzere 9 milyon liraya satın alınan Vatan Caddesi'ndeki araziye Büyük İstanbul Nazım Plan Bürosu'nun inşaat izni vermemesi sonucu bina yapılamayacaktır.

  İstanbul Emniyet Müdürlüğü İnşaat Şubesi yetkilileri, Nazım Plan Bürosu'nun ''Ancak bizim kamu kuruluşları için göstereceğimiz yere inşaat yapabilirsiniz. Başka yere yapamazsınız'' cevabı üzerine ne yapacaklarını şaşırdıklarını söylemişler, ''Bu aksiliğin yanında 22 dönüm olan arazinin bir bölümünün sahibi olan Vakıflar ve Sosyal Sigorta da değer arttırma davası açtılar'' demişlerdir.


1975 yılında İstanbul Emniyet Sarayı inşaatına izni verilmemiş!


  Halen kamyon ve otobüs garajı olarak kullanılmakta olan araziye inşaat izni verilmemesi üzerine ''Ödenen parayı nasıl geri alacakları'' sorusunu ''Almamız zor. Nazım Plan Bürosu'nun diretmesi halinde bize göstereceği yerle yetinmek durumundayız'' diye cevaplandıran inşaat şubesi ilgilileri, tüm umutlarının Nazım Plan Bürosu'na sunulacak olan ''Master Plan''da olduğunu, bu planın onları inandıracağını belirtmişlerdir. Yetkililer tam bir yılan öyküsüne dönen, İstanbul Emniyet Sarayı'nın yapım işlerini şöyle anlatmışlardır:


  ''İstanbul'da da,  Ankara  gibi bir Emniyet Sarayı'na büyük gereksinme vardı. Aradık taradık. Şehrin durumunu ve özellikle çevre yolunun geçiş bölgelerini göz önüne alarak, Vatan Caddesi'nde 22 dönüm bir arazi bulduk. Çeşitli şahıslar ile Sigorta ve Vakfa ait idi bu arazi. Toplam 9 milyon lira olan arazi bedelini ödedik. İnşaat için İmar Bakanlığı'na başvurduk. İmar Bakanlığı'da durumu İstanbul Nazım Plan Bürosu'na iletti. Nazım Plan Bürosu isteğimizi geri çevirince şaşırdık kaldık.. Bu arazinin yeri, Emniyet Sarayı için ideal bir yer.. Yakında Nazım Plan Bürosu yetkililerine hazırladığımız Master Plan'ı sunacağız. Bu planda neden Emniyet Sarayı'nın bu araziye yapılmasının gerekli olduğunu açık açık kanıtlıyor.'' 


(1975 yılında Reşat Altın 852 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 18 Mayıs 1975 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön