04 / 05 / 2024

1975 yılında Satfet Lütfi'nin esrarlı konağı satılacakmış!

1975 yılında Satfet Lütfi'nin esrarlı konağı satılacakmış!

1975 yılında ünlü silah tüccarı Satfet Lütfi Tozan'ın, Hüsrev Gerede Caddesi'ndeki 20 odalı esrarlı konağı açık artırma ile satışa çıkarılacakmış. Üç katlı konakta gizli yollar, gizli kapılar varmış.



1975 yılında Satfet Lütfi nin esrarlı konağı satılacakmış!


Satfet Lütfi'nin 20 odalı esrarlı konağı satılıyor


Silah tüccarının konağında gizli yollar, gizli kapılar ve gizli kasa dairesi var.


  ÜNLÜ silah satıcısı Satfet Lütfi Tozan'ın Teşvikiye, Hüsrev Gerede Caddesi'ndeki yirmi odalı konağı açık artırma ile satışa çıkarılacaktır.

  Konak, Satfet Lütfi Tozan'ın ittihatçılar tarafından idama mahkum edilerek Prens Sabahattin ile birlikte Paris'e kaçmasından sonra, İstanbul'da bulunan Alman uyruklu eşi tarafından bir museviden satın alınmıştır. Satfet Lütfi İstanbul'a dönünce binanın yanındaki boş arsaları değerlendirmek için büyük blok apartman yapımına başlamıştır. Bu bloklar bitince konak apartmanların içine


1975 yılında Satfet Lütfi nin esrarlı konağı satılacakmış!


adeta gömülü kalmıştır.

  

  ESRARLI YAPI


  İçinde sayılmayacak kadar çok gizli yollar, odalar ve dehlizler bulunan bu esrarlı yapı eşinin ölmesinden sonra Satfet Lütfi'ye kalmış o da vefat ettikten sonra vasiyetnamesi gereğince Darüşşafaka Cemiyeti'ne bırakılmıştır.

  Üç katlı yapı 180 kişilik büyük partilerin verildiği havuzlu büyük bir bahçeye sahiptir. Bahçenin toprağı üç metre derinliğe kadar kazılıp atılmış ve yerine Polonya'dan özel olarak getirilen bir toprakla doldurtulmuştur. Bahçede ''İlkbahar Manolyası'' denilen ve bir zamanlar sadece Çırağan Sarayı'nın bahçesinde olduğu söylenen nadide bir ağaç da bulunmaktadır.


Milliyet Gazetesi 19 Şubat 1975



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön