28 / 04 / 2024

1978 yılında Kurbağalıdere lağım kanalı haline gelmiş!

1978 yılında Kurbağalıdere lağım kanalı haline gelmiş!

1978 yılında Kurbağalıdere lağım deresi haline gelmiş. Kaynağının bulunduğu Örnek Mahallesi'nden itibaren Hasanpaşa, Fikirtepe, Söğütlüçeşme ve Yoğurtçu Parkı semtlerindeki bütün ev ve işyerlerinin lağımlarının döküldüğü dere haline gelmiş.



1978 yılında Kurbağalıdere lağım kanalı haline gelmiş!


Derenin çevresinde oturan ev sahipleri dairelerini satıp kaçıyor


Kurbağalıdere lağım kanalı haline geldi


  Yıllar öncesinin sandal sefaları, çalgılı alemler ve mehtap gezileri ile ünlü Kurbağalıdere, bugün açıkta akan bir lağım deresi haline geldiği için, Söğütlüçeşme'den, Yoğurtçu Parkı'na kadar uzanan bölgede derenin çevresindeki binaların sahipleri evlerini satarak, kiracılarda başka yerlere taşınarak kaçmaktalar

  Kadıköy yakasının sadece yaz mevsiminde oturulan, tabiatın her türlü güzelliğinin kucaklaştığı bir belde olduğu yıllarda, Kurbağalıdere, şehrin İstanbul Yakası'ndaki Kağıthane ile adeta yarışırdı. Hemen her yaz gecesi, derede tenteli sandallar içinde sazla çalınır, çengiler oynatılır, gazeller atılırdı. Derenin iki yakasına dizilmiş yalılarda oturmak, büyük bir övünç vesilesi olurdu. Yeşili, pırıl pırıl suları, mehtabı ve bülbülleri ile Kurbağalıdere, Kadıköy yakasının en güzel yeriydi. Kuşdili Çayırı da halkın yeşil hasretini giderdiği, yiyip içip eğlendiği, gür ağaçları, yemyeşil çayırı ile tanınmış bir tabiat harikasıydı. 

  Bugün, Kurbağalıdere kaynağının bulunduğu Örnek Mahallesi'nden itibaren Gazhane, Hasanpaşa, Fikirtepe, Söğütlüçeşme ve Yoğurtçu Parkı semtlerindeki bütün ev ve işyerlerinin lağımlarının bağlandığı, üzeri açık bir kanalizasyon haline gelmiştir. Dereye lağım künklerinin bağlanmasının yasaklandığı halde, konutsuzluk yüzünden bu yasağa uyan çıkmamıştır. Şimdi Kurbağalıdere'de değil sandal keyfi yapmak, çevresindeki evlerde oturmak bile imkansız hale gelmiştir. Kuşdili Çayırı da haftada iki gün kurulan pazarlar mevcut oto tamirhaneleri, odun ve kömür depoları ile hurdacılar yüzünden bir utanç tablosu olup çıkmıştır.

  Fikirtepesi'nden itibaren Söğütlüçeşme, Gazhane, Hasanpaşa ve Yoğurtçu Parkı semtlerinde Kurbağalıdere'nin iki yakasında bulunan ev, apartman ve işyerlerinin sahipleri bu yüzden mülklerini satıp kaçmakta, kirada oturanlar da bu pis koku neşreden derenin uzağındaki yeni evlere taşınmaktadırlar.


Tercüman Gazetesi 12 Ekim 1978



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön